Βουλγαρία: «Παράταση ζωής» στο Κοζλοντούι

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 14:37
Βουλγαρία: «Παράταση ζωής» στο Κοζλοντούι
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθεια των ιαπωνικών Αρχών να ελέγξουν την κατάσταση στους τέσσερις αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την απόφασή του να παρατείνει τη λειτουργία του γερασμένου πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι, όπου το 2006 είχε συμβεί ατύχημα με διαρροή πυρηνικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, ξεκινά από σήμερα η διαδικασία της παράτασης λειτουργίας των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού, πέραν των ορίων που έχουν τεθεί για την εκμετάλλευση των δύο μονάδων, δηλαδή πέραν του 2017 για τον αντιδραστήρα 5 και πέραν του 2019 για τον αντιδραστήρα 6.

Ως πρώτο «βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση, η Βουλγαρία θα απευθυνθεί στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, με έδρα τη Βιέννη, με αίτημα να αρχίσουν οι σχετικοί έλεγχοι των δύο μονάδων από ειδικούς του οργανισμού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ενέκρινε στη συνεδρίασή της την απόφαση να εγκατασταθεί στο Κοζλοντούι ο αντιδραστήρας που κατασκεύασε ρωσική εταιρεία και επρόκειτο να εγκατασταθεί στο Μπέλενε, έργο το οποίο η Σόφια αποφάσισε πρόσφατα να εγκαταλείψει.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάντως εντείνει τις ανησυχίες τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων βαλκανικών χωρών, καθώς, στην ουσία, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή του γερασμένου πυρηνικού εργοστασίου με «μερεμέτια» και προσθήκες.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 14:59