Το Δικαστήριο της Σόφιας ενέκρινε τον διορισμό δύο προσωρινών διαχειριστών, των Λαζάρ Ιλίεφ και Ρόσεν Ανγκέλτσεφ, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), η οποία «κατέρρευσε» τον Ιούνιο του 2014, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας που προκάλεσε η μαζική «φυγή» καταθέσεων.

Ο Λάζαρ Ιλίεφ και ο Ρόσεν Ανγκέλτσεφ θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους εντός δύο ημερών, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και αναμετέδωσαν ιστοσελίδες μέσων μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο άνδρες θα αντικαταστήσουν το εποπτικό συμβούλιο που είχε ορίσει -τον περασμένο Ιούνιο- η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (ΒΝΒ).

Ο διορισμός των κ.κ. Ιλίεφ και Ανγκέλτσεφ προτάθηκε από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της Βουλγαρίας (DIF), το οποίο ανέλαβε την αποζημίωση των εγγυημένων καταθέσεων (η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2014).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ποσό 1,77 δισ. ευρώ δόθηκε στους καταθέτες από την πρώτη ημέρα έναρξης της διαδικασίας, στις 4 Δεκεμβρίου 2014, μέχρι και την 24η Μαρτίου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση των δύο ανδρών ως διαχειριστών της ΚΤΒ κατέστη δυνατή μετά τις τροποποιήσεις στον σχετικό νόμο που ενέκρινε πρόσφατα η βουλγαρική Βουλή.

Οι αλλαγές που προτάθηκαν από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και τον υπουργό Οικονομικών Βλάντισλαφ Γκοράνοφ στοχεύουν στην προστασία της τράπεζας, την ανάκτηση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και στην εγγύηση της αποζημίωσης των πολιτών που είχαν τις καταθέσεις τους στην ΚΤΒ.

Οι τροποποιήσεις άνοιξαν τον δρόμο για την έξοδο του εποπτικού συμβουλίου από την τράπεζα Corporate Commercial Bank (ΚΤΒ), που είχε «εγκατασταθεί» ύστερα από σχετική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας (ΒΝΒ) τον Ιούνιο του 2014.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014, η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αφαίρεσε την άδεια της ΚΤΒ και η τράπεζα τέθηκε σε διαδικασία πτώχευσης.

Στις αρχές του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο (SAC) της Βουλγαρίας απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει ο βασικός μέτοχος της Corporate Commercial Bank (KTB), η εταιρεία Bromak EOOD και άλλοι μέτοχοι κατά της απόφασης αφαίρεσης της άδειάς της από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (ΒΝΒ), που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2014.

Οι δύο προσωρινοί διαχειριστές μπορούν να ζητήσουν την αναστολή ή την ακύρωση των συμφωνιών που σχετίζονται με τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΤΒ έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία πτώχευσης, επισημαίνεται στα δημοσιεύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης