Τα καταστήματα στο βόρειο Κόσοβο, στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, λειτούργησαν σήμερα ώστε οι πολίτες να μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη διατροφής. Την περασμένη Δευτέρα 400 Σέρβοι καταστηματάρχες είχαν βάλει «λουκέτο» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δασμούς ύψους 100% που επέβαλε η Πρίστινα στα εισαγόμενα από την Σερβία εμπορεύματα. Όπως ανακοινώθηκε από τον εμπορικό σύλλογο στο βόρειο Κόσοβο, αποφασίστηκε σήμερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων διότι τα αποθέματα των πολιτών εξαντλήθηκαν, ενώ επισημάνθηκε ότι με το «λουκέτο» επετεύχθη ο στόχος που ήταν η ευαισθητοποίηση του διεθνή παράγοντα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σερβικός πληθυσμός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι οι Σέρβοι στο Κόσοβο επέδειξαν συνοχή και έστειλαν το μήνυμα ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια της Πρίστινας να διακόψει τους δεσμούς τους με την κεντρική Σερβία. Ο Βούτσιτς δήλωσε υπερήφανος από το γεγονός ότι ούτε ένας Σέρβος δεν έσπευσε να ψωνίσει από τα κινούμενα παντοπωλεία που έστειλε στο βόρειο Κόσοβο η κυβέρνηση Χαραντινάι. Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι η σερβική κυβέρνηση θα συνεχίσει να προμηθεύει τα σερβικά καταστήματα με προϊόντα από την Σερβία με κάθε τρόπο. «Δεν θα επιτρέψουμε να πεινάσει ο λαός μας κι ας λένε ότι ο τρελός Βούτσιτς στέλνει τρόφιμα στο Κόσοβο μέσα από τα δάση» επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί από την αστυνομία του Κοσόβου 16 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα στον σερβικό πληθυσμό από «εναλλακτικές οδούς» και τόνισε ότι παρόλα αυτά η Σερβία θα συνεχίσει αυτή την τακτική και θα βρίσκει πάντα τρόπους για να φτάνουν τα απαραίτητα είδη στο βόρειο Κόσοβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Πρίστινα για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία και πολιτικό του συνεργάτη Μίλαν Ράντονιτς, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, στην βόρεια Μιτρόβιτσα, τον Ιανουάριο του 2018. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι ο Ράντονιτς δεν έχει σχέση με την δολοφονία του Ιβάνοβιτς και ανέφερε ότι οι σερβικές αρχές έχουν κάποιες υπόνοιες για τον δολοφόνο αλλά δεν μπορούν ακόμη να ανακοινώσουν το όνομα του διότι δεν έχουν στοιχεία για να υποστηρίξουν την κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης