Βράζει η Αυστραλία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 07:31
Βράζει η Αυστραλία
Σε καμίνι έχει μετατραπεί η Νοτιοανατολική Αυστραλία λόγω του παρατεταμένου κύματος καύσωνα. Μετά την Δυτική Αυστραλία που «τσουρουφλίστηκε» κυριολεκτικά την περασμένη εβδομάδα, τώρα «ψήνονται» η Νότια Αυστραλία, η Βικτώρια και η νότια Νέα Νότια Ουαλία.

Στην Αδελαΐδα, το θερμόμετρο ξεπέρασε χθες τους 45 βαθμούς και στη Μελβούρνη τους 43. Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν άνω των 40 βαθμών μέχρι και την Παρασκευή ενώ σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 46 έως 48 βαθμούς.

Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα θερμές είναι και οι νύχτες. Χθες, για παράδειγμα, το θερμόμετρο δεν έπεσε κάτω από τους 30 βαθμούς στη Μελβούρνη και μόνο στις 06.00 περιορίστηκε για λίγο στους 28,6 βαθμούς, ενώ στις 10.00 το πρωί είχε ξεπεράσει τους 34 βαθμούς. Εξαιτίας του καύσωνα, μόνο στη Βικτώρια ξέσπασαν, περίπου 260 φωτιές, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε κεραυνούς.

Χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με πύρινες λαίλαπες σε δεκάδες μέτωπα, αλλά για την ώρα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Υπάρχουν φόβοι, όμως, ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις καταιγίδες που προβλέπονται και τους κεραυνούς, να προκληθούν και νέες πυρκαγιές, οι οποίες, με την αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων, να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν, επίσης, και στη Νότια Αυστραλία. Σε προάστια της Μελβούρνης, αλλά και επαρχιακές πόλεις της Βικτώριας σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να υποστούν έξτρα ταλαιπωρία, ενώ ακυρώθηκαν πολλά δρομολόγια τρένων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν ηλίαση και αναπνευστικά προβλήματα σε πολλούς κατοίκους της Μελβούρνης, ενώ τουλάχιστον έντεκα ανήλικα παιδιά αφέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητα από τους γονείς τους και κινδύνευσαν.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 07:52