Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αποφάσισε ν’ απαιτεί από όσους Αϊτινούς επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα να διαθέτουν βίζα εργασίας, προκειμένου να αποκρουσθεί το κύμα μετανάστευσης εκατοντάδων κατοίκων από τη νήσο της Καραϊβικής μέσα από την απέραντη μεθόριό της στην Αμαζονία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι κάτοικοι της Αϊτής δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται παρά μόνον διαθέτοντες βίζα, η οποία θα εκδίδεται από την βραζιλιανή πρεσβεία στο Πορτ-0-Πρενς και πως κάθε μήνα θα διατίθενται μόλις 100 βίζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως οι 4.000 Αϊτινοί που ήδη βρίσκονται στο έδαφος της Βραζιλίας θα νομιμοποιηθούν.Πρόκειται για όσους αποδήμησαν άρον -άρον από τη χώρα τους έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου 2010, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Οι περισσότεροι εξ αυτών διέβησαν τα σύνορα από τις πόλεις της Μπραζιλέια (στην Πολιτεία Άκρε) και Ταμπατσίνγκα (Αμαζόνας), στη μεθόριο με το Περού.

«Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην Αϊτή, μολαταύτα εμείς δεν μπορούμε ν’ ανεχθούμε μία κατάσταση εντελώς εκτός ελέγχου», τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζοζέ Εντουάρντου Καρντόζου. Επιπλέον, επεσήμανε πως από τους 4.000 Αϊτινούς που ήδη βρίσκονται στη χώρα, οι 1.600 έχουν νομιμοποιηθεί και πρόσθεσε πως η Βραζιλία θα ενισχύσει την επιτήρηση των συνόρων της. Μάλιστα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα «συζητήσει την κατάσταση» με τις γείτονες χώρες (Περού, Βολιβία, Ισημερινό).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να κτυπήσουμε τις παράνομες οδούς μετανάστευσης και τη δράση των κογιότε (αρπακτικών)», δηλαδή των λαθροδιακινητών.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης