Δικαστής στη Βραζιλία αρνήθηκε την Πέμπτη να ασκήσει δίωξη «προς το παρόν» εναντίον του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, τον οποίο η εισαγγελία κατηγορεί για κυβερνοπειρατεία, όμως απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι ανθρώπων για την πειρατεία των τηλεφώνων των εισαγγελέων που ερεύνησαν την υπόθεση διαφθοράς «Πλυντήριο Αυτοκινήτων Εξπρές».

Ο δικαστής Ρικάρντο Λάιτε εκτίμησε ότι ο Γκρίνγουολντ, ιδρυτής του ιστότοπου «The Intercept», προστατεύεται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο πέρυσι αποφάσισε ότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί απόρρητες τις πηγές του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προς το παρόν δεν δίνω συνέχεια στην προσφυγή εναντίον του Γκλεν Γκρίνγουολντ», δήλωσε ο δικαστής.

Αντίθετα απήγγειλε κατηγορίες εναντίον έξι χάκερ που κατηγορούνται ότι υπέκλεψαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα του υπουργού Δικαιοσύνης και πρώην δικαστή Σέρζιο Μόρο και των εισαγγελέων που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης διαφθοράς «Πλυντήριο Αυτοκινήτων Εξπρές».

Οι δημοσιεύσεις των μηνυμάτων και των τηλεφωνικών αυτών επικοινωνιών από τον Ιούνιο του 2019 στον ιστότοπο «The Intercept» έθεσαν εν αμφιβόλω την αμεροληψία της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μόρο, που τότε ήταν ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, καταδίκασε σε πρώτο βαθμό τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2018, στις οποίες τελικά δεν μπόρεσε να συμμετάσχει.

Ο νικητής των εκλογών, ο ακροδεξιός Ζάιχ Μπολσονάρου, διόρισε τον Μόρο υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Γκρίνγουολντ, που μένει στη Βραζιλία και είναι σφοδρός επικριτής του Βραζιλιάνου προέδρου, κατήγγειλε «το πλήγμα ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και τη δημοκρατία της Βραζιλίας», εκτιμώντας ότι η υπόθεση αυτή αποτελεί «προφανώς αντίποινα» από την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος έγινε γνωστός μετά τη δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων του Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με τις παρακολουθήσεις Αμερικανών πολιτών από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης