Μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου έδωσε εντολή την Πέμπτη να συλληφθεί «εν όψει της έκδοσής του» ο Ιταλός πολίτης Τσέζαρε Μπατίστι, άλλοτε μέλος ένοπλης οργάνωσης της Άκρας Αριστεράς, τον οποίο η ιταλική Δικαιοσύνη έχει καταδικάσει ερήμην να εκτίσει ισόβια κάθειρξη και ζητεί να της παραδοθεί.

«Κοινοποιώ διαταγή να τεθεί υπό κράτηση εν όψει της έκδοσής του ο Ιταλός υπήκοος Τσέζαρε Μπατίστι», ανέφερε ο δικαστής Λούις Φουξ στην εντολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπατίστι, 63 ετών, δηλώνει μέχρι και σήμερα αθώος για τα εγκλήματα που του προσάπτονται.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο Globo, ο δικαστής Φουξ ανακαλεί με το έγγραφο αυτό την εντολή που είχε δώσει ο ίδιος πέρυσι να μην προχωρήσει η έκδοση του Μπατίστι, κρίνοντας ότι η απόφαση για αυτό επαφίεται στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Ο συνήγορος του Μπατίστι, Ίγκορ Ταμασάουσκας, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι έχει λάβει την απόφαση του δικαστή αλλά δεν την έχει διαβάσει, ωστόσο πρόσθεσε πως πιστεύει ότι διατάχθηκε η σύλληψη του εντολέα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρώμη ζητεί εδώ και χρόνια την έκδοση του Μπατίστι. Ο Ιταλός είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη στην πατρίδα του, όπου κρίθηκε ένοχος για τέσσερις ανθρωποκτονίες που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του 1970, όταν ακόμη ανήκε σε μια οργάνωση της Άκρας Αριστεράς, τους Ένοπλους Προλετάριους για τον Κομμουνισμό, που χαρακτηριζόταν τρομοκρατική από την ιταλική Δικαιοσύνη. Απέδρασε από τη φυλακή το 1981 και έζησε για χρόνια στη Γαλλία, πριν κατόπιν διαφύγει στη Βραζιλία για να αποφύγει την έκδοσή του.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε σχεδόν εξασφαλίσει την έκδοση του Μπατίστι το 2010, αλλά ο τότε κεντροαριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αποφάσισε να χορηγήσει άσυλο στον Ιταλό την τελευταία ημέρα της θητείας του εκείνη τη χρονιά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, δεσμεύθηκε προεκλογικά ότι θα προχωρήσει στην έκδοση του Τσέζαρε Μπατίστι αμέσως.

Η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μισέλ Τέμερ είχε εμποδιστεί να προχωρήσει στην έκδοση του Μπατίστι με εντολή του Φουξ, ο οποίος είχε επικαλεστεί το άσυλο που του είχε δοθεί. Η απόφαση εκείνη ακολούθησε τη σύλληψη του Ιταλού, καθώς προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα και να μπει στη Βολιβία έχοντας μαζί του ποσό σε μετρητά που δεν είχε δηλώσει.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ιταλικής Άκρας Δεξιάς και ισχυρός άνδρας της κυβέρνησης στη Ρώμη, έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από τον Μπολσονάρου την έκδοση «αυτού του κόκκινου τρομοκράτη» το ταχύτερο δυνατόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης