Δύο αυτόχθονες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από σφαίρες το Σάββατο σε επίθεση που διαπράχθηκε στη βραζιλιάνικη Πολιτεία Μαρανιάου (βορειοανατολικά), έναν μήνα και πλέον μετά τον φόνο υπερασπιστή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

«Οι αυτόχθονες χτυπήθηκαν από πυρά όπλου προερχόμενα από όχημα» που κινούταν κοντά σε δρόμο που διέρχεται από την περιοχή των αυτοχθόνων Κάνα Μπράβα της φυλής Γκουαζαζάρα, διευκρίνισε το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι ιθαγενείς απέκλεισαν την εθνική οδό BR-226 και στις δύο κατευθύνσεις», προστίθεται στο κείμενο.

Στην ίδια περιοχή, περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Πολιτείας Μαρανιάου, του Σαν Λουίς, είχε δολοφονηθεί στις αρχές Νοεμβρίου ένας αυτόχθων ακτιβιστής, ο Πάουλο Παουλίνο, σε ενέδρα που του είχαν στήσει διακινητές ξυλείας που υλοτομείται παράνομα.

Ανήκε σε μια ομάδα που έχει βαπτιστεί «Φρουροί του Δάσους» — την έχουν σχηματίσει μέλη της φυλής Γκουαζαζάρα, η οποία αριθμεί περίπου 14.000 ψυχές και ζει στο εσωτερικό αυτής της Πολιτείας. Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να υπερασπίζεται εδάφη των αυτοχθόνων που απειλούνται από την παράνομη υλοτομία και την επέκταση των καλλιεργούμενων γαιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως πότε; Ποιος θα είναι ο επόμενος;» διερωτήθηκε μέσω Instagram η Σόνια Γκουαζαζάρα, συντονίστρια της Ένωσης Αυτοχθόνων Λαών της Βραζιλίας (APIB).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Σέρζου Μούρου καταδίκασε το Σάββατο την επίθεση και ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έστειλε ειδική ομάδα στην περιοχή για να διενεργήσει έρευνα για τη δολοφονία.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Survival International, που κατηγορεί τις βραζιλιάνικες αρχές ότι δεν δείχνουν τη βούληση να προστατεύσουν τα εδάφη των αυτοχθόνων, δεκάδες Γκουαζαζάρα έχουν «δολοφονηθεί»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, τάσσεται υπέρ της εμπορικής εκμετάλλευσης των γαιών αυτών.

Σύμφωνα με αριθμούς του Ιεραποστολικού Συμβουλίου για τους Αυτόχθονες (Conselho Indigenista Missionário, CIMI), που έχει ιδρύσει η βραζιλιάνικη καθολική εκκλησία, που επικαλέστηκε η APIB, από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο φέτος καταγράφηκαν 160 εισβολές διακινητών παράνομης ξυλείας και παράνομων χρυσοθήρων, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης