Δημοσιογραφικές ενώσεις της Βραζιλίας επέκριναν χθες Σάββατο την απόφαση δικαστηρίου να απαγορεύσει, επικαλούμενο το απόρρητο της έρευνας, στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo να μεταδώσει έγγραφα που αφορούν την έρευνα για διαφθορά η οποία διενεργείται σε βάρος του Φλάβιο Μπολσονάρου, πρεσβύτερου γιου του ακροδεξιού προέδρου της χώρας.

Το βράδυ της Παρασκευής, η δικαστής Κριστίνα Φεϊζό, η πρόεδρος πρωτοδικείου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, απαγόρευσε στο Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, να μεταδώσει ή να δημοσιεύσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα σε βάρος του γιου του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φαίνεται πως η λογοκρισία του Τύπου επιστρέφει σε τούτη τη χώρα, όπως κατά τη διάρκεια της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας» (1964-1985), σχολίασε δηκτικά ο Πάουλο Ζερόνιμο, πρόεδρος της Ένωσης του Τύπου της Βραζιλίας (ABP).

«Η απόφαση αυτή περιπλέκει τη δημοσιογραφική κάλυψη των σοβαρών κατηγοριών σε βάρος του γερουσιαστή και εμποδίζει την κοινωνία να αξιολογήσει τη δουλειά των Αρχών στην έρευνα για τα γεγονότα», προειδοποίησε από την πλευρά της η Ένωση Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Βραζιλίας (ABRAJI).

Ο Φλάβιο Μπολσονάρου, 39 χρονών, αντιμετωπίζει έρευνα για υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν τοπικός βουλευτής στην πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μόλις κέρδισα μια απόφαση που εμποδίζει το #globolixo (σ.σ. συνδυασμός του τίτλου του τηλεοπτικού δικτύου και της λέξης που σημαίνει το περίττωμα στα πορτογαλικά) να δημοσιεύσει οποιοδήποτε έγγραφο για την υπόθεσή μου λόγω του απορρήτου της έρευνας. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και τα έχω εξηγήσει όλα, όμως οι ιστορίες που εφευρίσκει μέρος του Τύπου για να αμαυρώσει την εικόνα μου και αυτή του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι εγκληματικές ενέργειες», ήταν η αντίδραση του γερουσιαστή.

Το περιοδικό Crusoé έγραψε τον περασμένο μήνα ότι ο Φαμπρίσιου Κεϊρόις, συνταξιούχος αστυνομικός, φίλος του προέδρου, άλλοτε συνεργάτης του μεγαλύτερου γιου του, κατέθεσε 21 επιταγές, αξίας 72.000 reais (περίπου 22.000 δολάρια στην ισοτιμία του 2016) στον λογαριασμό της σημερινής πρώτης κυρίας μεταξύ του 2011 και του 2018.

Άλλα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν κατέδειξαν ότι η σύζυγος του Κεϊρόις είχε καταθέσει άλλα 17.000 reais στον λογαριασμό της Μισέλ Μπολσονάρου, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 89.000.

Οι έρευνες του Τύπου και οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση του προέδρου. «Θα σου βουλώσω το στόμα με γροθιές», είχε απαντήσει στα τέλη Αυγούστου ο Ζαΐχ Μπολσονάρου όταν δημοσιογράφος της εφημερίδας O Globo του απηύθυνε ερώτηση για τα ποσά αυτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης