Βραζιλία: Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου εκτιμούν ότι διαχειρίζεται σωστά την επιδημία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020, 10:16
Βραζιλία: Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου εκτιμούν ότι διαχειρίζεται σωστά την επιδημία

Την ώρα που η καμπύλη της επιδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζει άνοδο στη Βραζιλία, η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου παραμένει σταθερή: για τους υποστηρικτές του ο πρόεδρος δεν έχει κάνει λάθη στη διαχείριση της κρίσης.

Ο Μπολσονάρου έχει επανειλημμένα υποτιμήσει τη σοβαρότητα της Covid-19, που έχει χαρακτηρίσει «μια μικρή γρίπη» και από την οποία όμως έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 62.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, μια εκτίμηση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως και η αντίθεσή του στα περιοριστικά μέτρα.

Οι επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχούν για τη θέση αυτή του Μπολσονάρου, την οποία κάποιοι έχουν χαρακτηρίσει εγκληματική, την ώρα μάλιστα που η Βραζιλία είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία μετά τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha, το 32% των Βραζιλιάνων εκτιμούσε στα τέλη Ιουνίου ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου είναι «καλή ή πολύ καλή», ποσοστό σταθερό από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Για τον Βινίσιους Βάλε, πολιτικό επιστήμονα, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Βραζιλιάνου προέδρου αναγνωρίζουν την ύπαρξη υγειονομικού κινδύνου. Όμως είναι αντίθετοι στα περιοριστικά μέτρα και την παράλυση της οικονομίας, η οποία προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσει ύφεση ρεκόρ, εκτιμά ο Βάλε, ένας από τους συντάκτες μιας έρευνας για τον Μπολσονάρου που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

«Οι άνθρωποι υποφέρουν πολύ οικονομικά. Και όταν ο Μπολσονάρου λέει ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τη Βραζιλία να λειτουργεί, απευθύνεται στην απελπισία των ανθρώπων» προσθέτει.

Όμως οι άνθρωποι που στηρίζουν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο τώρα δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που τον στήριζαν πριν την πανδημία, σημειώνει ο αναλυτής. «Έχασε μονάδες μεταξύ αυτών που τον στήριζαν μετά τις εκλογές. Πλέον δεν εκπροσωπούν περισσότερο από το 22% των υποστηρικτών του».

«Αντίθετα κέρδισε υποστηρικτές μεταξύ των κατώτερων κοινωνικών τάξεων χάρη στην έκτακτη βοήθεια των 600 ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 100 ευρώ)», που καταβλήθηκε σε σχεδόν 60 εκατομμύρια Βραζιλιάνους.

«Ένας πατριώτης πρόεδρος»

Σχεδόν κάθε Κυριακή μια ομάδα ένθερμων υποστηρικτών του Μπολσονάρου οργανώνουν συγκεντρώσεις στο Σάο Πάολο και την Μπραζίλια. Πάντα υπό τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας, το πράσινο και το κίτρινο.

Πάντα η ρητορική τους ακολουθεί τη γραμμή του προέδρου.

Έχουν συγκεντρωθεί πολύ λίγοι; Φταίνε τα μέσα ενημέρωσης που σπέρνουν τον πανικό με την επιδημία του κορωνοϊού για να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους οι άνθρωποι.

Η οικονομία καταρρέει; Φταίνε οι κυβερνήτες. «Ο Μπολσονάρου έδωσε χρήματα στους πολίτες και τις πολιτείες. Όμως οι κυβερνήτες δεν τα διαχειρίστηκαν σωστά, τα νοσοκομεία εκστρατείας καταρρέουν» κατήγγειλε η Νέουσα, μια Βραζιλιάνα που δεν θέλησε να δώσει όλο το όνομά της.

«Δεν ήταν απαραίτητο να κλείσουν τα πάντα!» πρόσθεσε η 40χρονη γυναίκα.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Λι Φρέιτας, εκτίμησε ότι ο «Μπολσονάρου λαμβάνει συνετές αποφάσεις» και ότι έχει «ικανούς υπουργούς», αν και απέπεμψε δύο υπουργούς Υγείας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Για κάποιους υποστηρικτές του Μπολσονάρου ο κορωνοϊός είναι αποτέλεσμα μιας κινεζικής συνωμοσίας.

«Είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής κάποιων μέσων ενημέρωσης, που συνδέεται με την αριστερά και τους Κινέζους κομμουνιστές και έχει στόχο να πλήξει τις συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως της Βραζιλίας και των ΗΠΑ» δηλώνει ο Άλεξ Σίλβα. «Πώς εξηγείται ότι η Κίνα δεν είχε εκρηκτικό αριθμό κρουσμάτων Covid-19» διερωτάται.

Θάβουν κενά φέρετρα

Ο Βάλε εξηγεί ότι στους κύκλους των υποστηρικτών του Μπολσονάρου κυκλοφορούν πολλές θεωρίες συνωμοσίας.

«Ωστόσο οι πιο ακραίες ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται στη Βραζιλία (στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης), όπως αυτή που θέλει τις τοπικές αρχές να θάβουν άδεια φέρετρα για να αυξήσουν τους αριθμούς της πανδημίας, δεν προωθούνται απαραίτητα από υποστηρικτές του Μπολσονάρου».

«Μόλις σταματήσει η παροχή έκτακτης βοήθειας, η δημοτικότητα του Μπολσονάρου αναμένεται να μειωθεί και να περιοριστεί στο 22% των πιστών του υποστηρικτών που τον ψήφισαν και εξακολουθούν να τον στηρίζουν» προβλέπει ο αναλυτής.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020, 10:35