Βραζιλία: Η Ρουσέφ δεσμεύεται να αρχίσει διάλογο μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, 00:40
 Βραζιλία: Η Ρουσέφ δεσμεύεται να αρχίσει διάλογο μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να αρχίσει «...ένα διάλογο με ταπεινότητα», την επομένη των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της σε πολλές πόλεις της γιγαντιαίας χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής.

«Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αρχίσει έναν διάλογο”, δήλωσε η κεντροαριστερή πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Μπραζίλια, κατά τη διάρκεια της οποίας υπερασπίστηκε εξάλλου την πρόσφατη απόφασή της να επιβάλει την εφαρμογή μιας πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας, που διχάζει το δικό της στρατόπεδο, κρίνοντας πως η πολιτική αυτή είναι αναγκαία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 1,7 εκατ. Βραζιλιάνοι, ανάμεσά τους 1 εκατομμύριο άνθρωποι μόνο στην οικονομική κυβέρνηση της χώρας, το Σάου Πάουλου, διαδήλωσαν χθες Κυριακή σε όλη τη χώρα εναντίον της προέδρου του Κόμματος Εργατών (PT), η οποία επανεξελέγη τον Νοέμβριο για μια δεύτερη θητεία.

Χιλιάδες από τους διαδηλωτές ζήτησαν να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της, διότι όπως υποστήριξαν έκλεισε τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Petrobras και μπροστά στο γενικευμένο φαινόμενο των δωροδοκιών προς τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνέντευξη της προέδρου Ρουσέφ, η εισαγγελία ανακοίνωνε την επίσημη έναρξη έρευνας για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ενάντια στον Ζουάου Βακάρι, τον ταμία του κυβερνώντος PT.

Η Ρουσέφ είπε ότι προτίθεται να αρχίσει διάλογο «με όλους όσους είναι διατεθειμένοι», προκειμένου να προωθήσει στο κοινοβούλιο μια «ευρεία πολιτική μεταρρύθμιση» και ένα πακέτο μέτρων εναντίον της «ατιμωρησίας», που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015, 00:55