Βραζιλία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 16:10
Βραζιλία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19

Όλες οι διαθέσιμες δόσεις εμβολίων στη Βραζιλία θα διανεμηθούν στις πολιτείες της χώρας σήμερα Δευτέρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Εδουάρδου Παζουέλου, ώστε οι εμβολιασμοί να μπορέσουν να ξεκινήσουν από τις 05:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).

Οι πολιτείες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να αρχίσει νωρίτερα τους εμβολιασμούς με τη χορήγηση του μοναδικού διαθέσιμου εμβολίου, του CoronaVac, που παρασκευάστηκε από την κινεζική Sinovac Biotech και εισήχθη από το βιοϊατρικό κέντρο Butantan στο Σάο Πάολο.

Το σχέδιο εμβολιασμών επρόκειτο αρχικά να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας της Βραζιλίας Anvisa έδωσε χθες άδεια επείγουσας χρήσης των εμβολίων εναντίον του COVID-19 της Sinovac και της βρετανικής AstraZeneca, ανοίγοντας τον δρόμο για τους εμβολιασμούς, καθώς η πανδημία εισέρχεται σε ένα φονικό δεύτερο κύμα.

Μερικά λεπτά αφότου η Anvisa είχε εγκρίνει ομόφωνα τα δύο εμβόλια, η Μόνικα Καλαζάνς, μια 54χρονη νοσοκόμα στο Σάο Πάολο, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στη χώρα με το εμβόλιο CoronaVac.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αμφισβητεί την ύπαρξη του κορωνοϊού και έχει αρνηθεί να εμβολιαστεί, αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες πιέσεις να αρχίσει τους εμβολιασμούς στη Βραζιλία, η οποία έχει καταγράψει τουλάχιστον 200.000 θανάτους από Covid-19, τον χειρότερο απολογισμό θανάτων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, 16:14