Ο απολογισμός των θυμάτων των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσαν καταστροφή σε μεγάλο μέρος της Πετρόπολις, τουριστικού μαγνήτη στη νοτιοανατολική Βραζιλία, ξεπέρασε τους 200 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι Αρχές χθες Τετάρτη, καθώς πυροσβέστες συνέχιζαν τις έρευνές τους για να εντοπίσουν δεκάδες ακόμη ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία χθες, 204 άνθρωποι, «124 άνδρες και 80 γυναίκες», έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ενώ 51 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός τους μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, στο μέτρο που αναγνωρίστηκαν περισσότερα πτώματα ή οικογένειες εντόπισαν δικούς τους σώους.

Πάνω από 800 άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διότι βρίσκονταν σε ζώνες υψηλού κινδύνου φιλοξενούνται ακόμη σε αυτοσχέδια κέντρα προσωρινής διαμονής, κυρίως σχολεία.

Τη 15η Φεβρουαρίου, μέσα σε μερικές ώρες, στην πόλη, που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια από το Ρίο ντε Τζανέιρο, έπεσε βροχή με όγκο που ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 1932, σύμφωνα με τις αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατολισθήσεις κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια που είχαν ανεγερθεί σε πλαγιές λόφων, ενώ χείμαρροι ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν και παρέσυραν αυτοκίνητα, μετέτρεψαν δρόμους σε ποτάμια.

Τα περισσότερα από τα θύματα στην πόλη περίπου 300.000 κατοίκων ζούσαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε κτίρια που είχαν ανεγερθεί χωρίς άδεια.

Η επιφάνεια που καταλαμβάνουν αυθαίρετα κτίσματα στην Πετρόπολις υπερδιπλασιάστηκε από το 1985 ως το 2020, σύμφωνα με δεδομένα της επιστημονικής πλατφόρμας Mapbiomas και του ινστιτούτου IBGE που δημοσίευσε χθες Τετάρτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος G1. Η αύξηση έφθασε το 108% παρά τις αρκετές παρόμοιες τραγωδίες την περίοδο αυτή, όπως το 1988, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 171 άνθρωποι εξαιτίας κατολισθήσεων.

Το 2011, βροχές προκάλεσαν κατολισθήσεις και πλημμύρες με πάνω από 900 νεκρούς σε αχανή ορεινή περιοχή που συμπεριλαμβάνει την Πετρόπολις και τις γειτονικές πόλεις Νόβα Φριμπούργκο, Ιταϊπάβα και Τερεσόπολις.

Σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Κέντρο Παρακολούθησης Φυσικών Καταστροφών (CEMADEN), περίπου 9,5 εκατ. άνθρωποι ζουν στις λεγόμενες ζώνες υψηλού κινδύνου, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμύρες ή κατολισθήσεις. Στην πλειονότητά τους, κατοικούν σε φαβέλες, φτωχογειτονιές όπου τα κτίρια έχουν οικοδομηθεί υπό επισφαλείς συνθήκες, συνήθως χωρίς να διαθέτουν συνδέσεις στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης