Μια θάλασσα διαδηλωτών πλημμύρισε το βράδυ της Τετάρτης τις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, εκπαιδευτικοί και σπουδαστές, βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τα πανεπιστήμια, τα οποία απειλούνται από τις μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές.

Επρόκειτο για την πρώτη τόσο μαζική κινητοποίηση αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο. Η διαδήλωση αφορούσε πέραν της παιδείας σε ακόμη δύο πυλώνες της πολιτικής του, την οπλοφορία και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κινητοποίηση, στις 27 πολιτείες και, σύμφωνα με τον Τύπο, σε 188 πόλεις της Βραζιλίας, σημαδεύτηκε επίσης από τη διακοπή των μαθημάτων σε εκατοντάδες ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά.

Οι μόνοι αριθμοί που δόθηκαν από την αστυνομία έκαναν λόγο για 20.000 διαδηλωτές στην Μπελέμ (βόρεια) και 15.000 στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οργανωτές, στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος 150.000 άνθρωποι στο Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά), 70.000 στο Σαλβαδόρ (βορειοανατολικά), 20.000 στην Κουριτσίμπα (νότια) και 15.000 στην Μπέλου Οριζόντσι (νοτιοανατολικά).

Στο Ρίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και τα πλάνα από τον αέρα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικούς σταθμούς ήταν εντυπωσιακά, όπως και στο Σάο Πάολο.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους ενώσεων αλλά και φοιτητικών οργανώσεων να κινητοποιηθούν εναντίον του παγώματος του 30% των προϋπολογισμών των ομοσπονδιακών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ διακριτική. Το βράδυ λεωφορείο πυρπολήθηκε στο Ρίο, ενώ αναφέρθηκαν άλλα δύο βίαια επεισόδια, ένα στην ίδια πόλη και ένα στην Πόρτου Αλέγκρε, όπου η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να απωθήσει διαδηλωτές.

«Βιβλία ναι, όπλα όχι» αναγραφόταν στα πανό των διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων διαδήλωσαν υπό τους ήχους μουσικής στο Σάο Πάολο, σύνθημα που παραπέμπει στην πολιτική του Μπολσονάρου για την οπλοκατοχή.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης