Τουλάχιστον 42 κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί χθες Δευτέρα σε τέσσερις φυλακές της Αμαζόνας, ανακοίνωσαν οι Aρχές, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία σκοτώθηκαν 15 έγκλειστοι σε σωφρονιστικό κατάστημα σε αυτή τη βόρεια Πολιτεία της Βραζιλίας.

Τα 42 πτώματα «φέρουν όλα σημάδια θανάτου από στραγγαλισμό», ανέφερε ανακοίνωση της γραμματείας Δημόσιας Ασφάλειας της Αμαζόνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε στην περιοχή μια ειδική ομάδα των σωμάτων επιβολής της τάξης για να συμβάλλει στις προσπάθειες να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο στις φυλακές της Πολιτείας.

Η βία συχνά εξαπλώνεται από τη μια φυλακή στην άλλη, καθώς σε αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα της Βραζιλίας αντίπαλες συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο.

Τουλάχιστον 27 από τα θύματα ήταν κρατούμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα Αντόνιο Τριντάτζι, κοντά στη Μανάους, την πρωτεύουσα της Πολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με σχεδόν 727.000 εγκλείστους να καταμετρώνται το 2016, η Βραζιλία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων σε φυλακές στον πλανήτη.

Οι φυλακές στη Βραζιλία γενικά έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους υπεράριθμους κρατούμενους, ενώ η βία μεταξύ οργανωμένων συμμοριών χαρακτηρίζεται ενδημική.

Συμμορίες ελέγχουν de facto τις περισσότερες φυλακές της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2017, σχεδόν 150 κρατούμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις εβδομάδες ταραχών στη βόρεια και στη βορειοανατολική Βραζιλία, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των δύο μεγαλύτερων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά στη χώρα, της Πρώτης Διοίκησης της Πρωτεύουσας και της Κόκκινης Διοίκησης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει δεσμευθεί ότι οι αρχές της τεράστιας λατινοαμερικάνικης χώρας θα ανακτήσουν τον έλεγχο των φυλακών της Βραζιλίας και ότι θα οικοδομηθούν νέες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης