Βραζιλία: Αποφασισμένος να αναλάβει δράση εναντίον των κυβερνήσεων της Κούβας και της Βενεζουέλας ο Μπολσονάρου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 05:57
Βραζιλία: Αποφασισμένος να αναλάβει δράση εναντίον των κυβερνήσεων της Κούβας και της Βενεζουέλας ο Μπολσονάρου
Ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διεμήνυσε την Τρίτη πως είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν «εντός των ορίων του νόμου και της δημοκρατίας» εναντίον των κυβερνήσεων της Κούβας και της Βενεζουέλας.

«Ό,τι μπορούμε να κάνουμε εντός των ορίων του νόμου, της δημοκρατίας, εναντίον αυτών των χωρών, θα το κάνουμε» είπε ο Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος αναλαμβάνει την εξουσία την 1η Ιανουαρίου, είναι ορκισμένος αντικομμουνιστής κι έχει εξυμνήσει επανειλημμένα το καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985).

Καταφέρεται πολύ συχνά εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας, κι η εκλογή του αναγγέλλει τη δραματική μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του σε σύγκριση με εκείνη των κυβερνήσεων του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), που κυβέρνησε τη γιγαντιαία χώρα της Νότιας Αμερικής από το 2003 έως το 2016 και διατηρούσε θερμή σχέση με την Αβάνα και με το Καράκας.

Ο 63χρονος πρώην λοχαγός, ο οποίος δεν κρύβει την απέχθειά του για τις αριστερές κυβερνήσεις, τόνισε ότι ούτε «ο Κουβανός δικτάτορας» - όπως αποκάλεσε τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ - «ούτε ο δικτάτορας της Βενεζουέλας» (εννοώντας τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο), έλαβαν προσκλήσεις για να παρευρεθούν στην τελετή της ορκωμοσίας του την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια.

«Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι μια γιορτή της δημοκρατίας. Εκεί πέρα, εκλογές δεν υπάρχουν, και όταν υπάρχουν, γίνονται καταγγελίες για νοθεία, επομένως δεν μας νοιάζει» είπε, προσθέτοντας πως «ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξουμε τον λαό της Βενεζουέλας είναι να μην προσκαλέσουμε τον κύριο Νικολάς Μαδούρο».

Ο Μπολσονάρου δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να κινηθεί εναντίον της Κούβας και της Βενεζουέλας. Πάντως, μετά την εκλογή του, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βραζιλία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν στον Μπολσονάρου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αλλάξει τη βραζιλιάνικη εξωτερική πολιτική, ευθυγραμμίζοντάς την με αυτήν της Ουάσινγκτον. Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας.

Όπως εκτίμησε ο Μπόλτον, η επικράτηση του Μπολσονάρου προσφέρει μια «ιστορική ευκαιρία» ώστε οι ΗΠΑ και η Βραζιλία να συνεργαστούν στενά στα πεδία της ασφάλειας, της οικονομίας κ.α.

Ο Μπόλτον εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μπραζίλια θα υποστηρίξει την πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση του Μαδούρο. Για την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, το Καράκας αποτελεί μέρος της «τρόικας της τυραννίας», όπως αποκαλεί η Ουάσινγκτον τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας.

Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, 06:00