Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, συνιδρυτής του ερευνητικού ιστότοπου «The Intercept», τόνισε ότι δεν θα φύγει από τη Βραζιλία παρά τις «ειδεχθείς» απειλές που δέχεται μετά την αποκάλυψη για την ανάμιξη του νυν υπουργού Δικαιοσύνης Σέρτζιο Μόρο στην έρευνα για την υπόθεση διαφοράς για την οποία καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Η πολιτική βία είναι μια πραγματικότητα» στη Βραζιλία, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Γκρίνγουολντ λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη μηνυμάτων που έδειχναν ότι ο τότε δικαστής κατά της διαφθοράς Μόρου ενήργησε προκειμένου να εμποδιστεί ο Λούλα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 στις οποίες εμφανιζόταν φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το «The Intercept», ο Μόρο, στον οποίο ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εμπιστεύθηκε στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης, έδινε συμβουλές και οδηγίες στους εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση «Πλύσιμο εξπρές» (Lava Jato) προκειμένου να καταδικαστεί ο αριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο Λούλα άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο του 2018 ποινή κάθειρξης 12 ετών που του επιβλήθηκε για μια υπόθεση διαφθοράς. Εφετείο μείωσε αργότερα την ποινή του σε κάθειρξη οκτώ ετών και δέκα μηνών.

«Γνωρίζαμε όταν επρόκειτο να δημοσιεύσουμε (στοιχεία) για αυτούς τους ισχυρούς άνδρες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μπολσονάρου ότι θα προσελκύαμε πολύ μίσος, απειλές», εξήγησε ο Γκρίνγουολντ, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση νέων μηνυμάτων μεταξύ του δικαστή Μόρο και του εισαγγελέα Ντελτάν Νταλανιόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεχθήκαμε απειλές πραγματικά ειδεχθείς, σαφείς, φρικτές οι οποίες είναι αρκετά ανησυχητικές και τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας», υπογράμμισε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Οι απειλές αυτές, τις οποίες έλαβε μέσω μέιλ ή ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, αφορούν και τον σύζυγό του, τον Βραζιλιάνο βουλευτή Ντέιβιντ Μιράντα και τα δύο υιοθετημένα παιδιά τους, πρόσθεσε.

Όμως ο Γκρίνγουολντ τόνισε ότι «δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Βραζιλία». «Είναι η χώρα των παιδιών μου και του συζύγου μου».

«Πήραμε όλα τα μέτρα που θεωρήσαμε απαραίτητα για να διασφαλίσουμε τη σωματική και νομική μας ασφάλεια. Μετά πρέπει να προχωράμε και να συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Η δημοσιογραφία σημαίνει ότι συγκρούεσαι με ισχυρούς άνδρες», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης