Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, 03:22
Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου αναμενόταν να παρευρεθεί σε μια τελετή προς τιμή του, ανακοίνωσε αργά χθες το γραφείο του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις ενάντια στην βράβευσή του ως το πρόσωπο της χρονιάς από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ομοφοβικές, ρατσιστικές και μισογυνικές δηλώσεις, που έχει κάνει στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να ζητήσουν τη ματαίωση της εκδήλωσης, με πολλές διεθνείς εταιρείες να ανακοινώνουν χθες ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή που πρόκειται να γίνει στη Νέα Υόρκη.

Το γκαλά αυτό οργανώνεται από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 14 Μαΐου. Αρχικά επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, όμως το ίδρυμα, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αρνήθηκε στα μέσα Απριλίου να το στεγάσει.

Ο εκπρόσωπος του Βραζιλιάνου προέδρου Οτάβιο Ρέγκο Μπάρος στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Μπολσονάρου δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο εξαιτίας της «αντίστασης και των εσκεμμένων επιθέσεων από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και της πίεσης από ομάδες συμφερόντων» στους διοργανωτές και σε χορηγούς.

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company ανακάλεσαν τις χορηγίες τους για το δείπνο.

Η ακύρωση του ταξιδιού θεωρείται πλήγμα για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο που επιδιώκει να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ιδίως με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επαινεί.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, 03:30