Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου διέταξε τον εορτασμό του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964 σε όλους τους στρατώνες

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου διέταξε τον εορτασμό του πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964 σε όλους τους στρατώνες

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου διέταξε τη Δευτέρα να διεξαχθούν στους στρατώνες όλης της χώρας «οι προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης» για την 55η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 31ης Μαρτίου 1964, το οποίο διήρκεσε 21 χρόνια.

«Ο πρόεδρός μας αποφάσισε πως το Yπουργείο Αμύνης θα πραγματοποιήσει τις προσήκουσες εκδηλώσεις μνήμης, που σχετίζονται με την 31η Μαρτίου 1964, περιλαμβανομένης και της ανάγνωσης ημερήσιας διαταγής, που είναι συντεταγμένη με ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου Αμύνης και η οποία ήδη ενεκρίθη από τον πρόεδρό μας» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Οτάβιου Ρέγκου Μπάρους.

Χωρίς να προσθέσει άλλες λεπτομέρειες, ο Ρέγκου Μπάρους δήλωσε πως οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν «σύμφωνα με όσα κρίνουν αναγκαία οι διοικητές μέσα στα στρατόπεδα και εντός του πλαισίου που μπορούν να πραγματωθούν αυτές».

«Ο πρόεδρος δεν θεωρεί ότι την 31η Μαρτίου 1964 έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα» είπε ο εκπρόσωπός του. «Θεωρεί ότι η κοινωνία, ενωμένη, διαισθανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα», κατάφερε εκείνη την ημέρα με μια κοινή προσπάθεια «πολιτών και στρατιωτικών», να «ανακτήσει τη χώρα, να την ξαναβάλει στον σωστό δρόμο», συνέχισε. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, «σήμερα θα είχαμε εδώ ένα είδος κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλό για κανέναν», συμπλήρωσε.

Ο απότακτος λοχαγός Μπολσονάρου δεν αρνείται μόνον ότι ήταν πραξικόπημα το στρατιωτικό κίνημα που ανέτρεψε τον νόμιμο πρόεδρο Ζουάου Γκουλάρτ και διοίκησε τη χώρα έως το 1985, αλλά πάντοτε υπήρξε και διαπρύσιος υποστηρικτής των άλλων δικτατορικών καθεστώτων στη Λατινική Αμερική, όπως του Αλφρέδο Στρέσνερ στην Παραγουάη (1954-89) και του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή (1973-1990).

Προ δύο ετών, ο Μπολσονάρου είχε υποστηρίξει πως το μέγα λάθος της δικτατορίας στη Βραζιλία ήταν «ότι βασάνιζε και δεν σκότωνε», αγνοώντας τις 434 δολοφονίες που έχουν καταγραφεί επισήμως από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας για τα εγκλήματα των δυνάμεων ασφαλείας και των παραστρατιωτικών, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, μαζί με τις εκατοντάδες αυθαίρετες κρατήσεις και τους πολυάριθμους βασανισμούς αντιφρονούντων.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπέρ της καθαίρεσης της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, ο τότε βουλευτής Μπολσονάρου είχε επαινέσει τους βασανιστές της πρώην προέδρου, που τότε συμμετείχε σε αντιστασιακή οργάνωση. Το 2011 η Ρούσεφ είχε διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις να καταργήσουν κάθε εκδήλωση μνήμης για τη δικτατορία.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Clarin, La Tercera

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019, 10:26