Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ συνεχάρη το βράδυ της Κυριακής τον υποψήφιο της Άκρας Δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

«Συνεχάρην τον εκλεγμένο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, μπόρεσα να αντιληφθώ τον ενθουσιασμό του, όχι μόνο όταν μου μίλησε, αλλά επίσης όταν έκανε τις δηλώσεις του υπέρ της ενότητας της χώρας, της ειρήνευσης της χώρας, της αρμονίας στη χώρα» ανέφερε ο Τέμερ από το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συντηρητικός Τέμερ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη Βραζιλία το 2016 – μετά την καθαίρεση από το Κογκρέσο της κεντροαριστερής προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, της οποίας ήταν αντιπρόεδρος – κι ο οποίος δεν έθεσε υποψηφιότητα στις εκλογές εξαιτίας του ότι η δημοτικότητά του καταγράφει ιστορικό ναδίρ, θα εγκαταλείψει επίσημα την εξουσία και θα την παραδώσει στον διάδοχό του την 1η Ιανουαρίου.

«Από αύριο (Τρίτη) θα αρχίσουμε τη μετάβαση» διαβεβαίωσε ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους. «Είναι απαραίτητο να εργαστούμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια όσων κάναμε, της οικονομικής πολιτικής που θέσαμε σε εφαρμογή στη χώρα, και των άλλων πολιτικών, για το περιβάλλον, την παιδεία και την υγεία» συμπλήρωσε.

Η θητεία του Τέμερ σημαδεύτηκε από τις άσχημες επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, την κλιμάκωση της βίας, αλλά και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία ενεπλάκη και ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη χρονιά, ο απερχόμενος πρόεδρος βρέθηκε στο επίκεντρο δύο ερευνών της εισαγγελίας για διαφθορά και σύσταση συμμορίας. Και στις δύο περιπτώσεις, το Κογκρέσο αποφάσισε να ανασταλούν οι έρευνες για τις υποθέσεις αυτές τουλάχιστον μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή αστυνομία διενεργεί εδώ κι έναν χρόνο έρευνα για να εξακριβωθεί εάν δωροδοκήθηκε για να προωθήσει με διάταγμα τον Μάιο του 2017 «φωτογραφικές» διατάξεις που αφορούσαν εταιρείες του τομέα των λιμανιών, ειδικά την παράταση μιας σύμβασης παραχώρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης