Βραζιλία: Στη Δικαιοσύνη η Ρουσέφ για να εμποδίσει την αποπομπή της

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 05:00
Βραζιλία: Στη Δικαιοσύνη η Ρουσέφ για να εμποδίσει την αποπομπή της
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει ενδεχόμενη ήττα της στην κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποπομπή της ή όχι από το αξίωμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, Ζουζέ Εντουάρντου Καρντόζου, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει εντολή προκειμένου να ανασταλεί η ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Κυριακή, έως ότου η ολομέλειά της να αποφανθεί επί των παρατυπιών στη διαδικασία αποπομπής.

Η Ρουσέφ, η οποία ήδη δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βραζιλία τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις πολιτικές συνέπειες ενός τεραστίων διαστάσεων σκανδάλου διαφοράς στην δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobas, έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξης που διέθετε στον κυβερνητικό συνασπισμό. Πλέον, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ηττηθεί στην ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, κάτι που θα σημάνει ότι την πολιτική της τύχη θα κληθεί κατόπιν να κρίνει η Γερουσία. Η Ρουσέφ κατηγορείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία όσον αφορά στα δημοσιονομικά.

Εάν η Γερουσία εγκρίνει την αποπομπή της, η Ρουσέφ θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ στις αρχές Μαΐου, ενώ θα προσαχθεί σε δίκη που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Το Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB), το μεγαλύτερο της χώρας, που ήταν ο κυριότερος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού ωσότου ανακοίνωσε πως αποχωρεί από αυτόν πριν από δύο εβδομάδες, γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι τα περισσότερα μέλη του στην Κάτω Βουλή θα ταχθούν υπέρ της αποπομπής της προέδρου Ρουσέφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 05:02