Ρεζίλι έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, καθώς έριξε βολές ενάντια της Αργεντινής και της νίκης του περονιστή Αλβέρτο Φερνάντες. Ενοχλημένος από την επιλογή του Φερνάντες έκανε σύγκριση μεταξύ της υποτίμησης των νομισμάτων των δύο χωρών.  

Μετά την ανάρτησή του στο Twitter τα σχόλια των αναγνωστών έπεσαν «βροχή». Ο Μπολσονάρου άκουσε τα εξ αμάξης για την ευφυΐα του και για το πού διδάχτηκε οικονομικά, καθώς αρκετοί του υπενθύμιζαν πως επί προεδρίας των Αριστερών Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα και Ντζίλμας Ρούσεφ, η ισοτιμία με το δολάριο ήταν μόλις 1,6 ρεάις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω σύγκριση, σύμφωνα με την τράπεζα Ourinvest και τη Φερνάντα Κουνσόρτσι, είναι εσφαλμένη. Όπως δηλώνει μάλιστα η Κουνσόρτσι, «η απόλυτη τιμή δεν μας λέει τίποτα. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε κι άλλους παράγοντες, όπως ο πληθωρισμός κάθε χώρας και οι διακυμάνσεις των νομισμάτων σε μία συγκεκριμένη περίοδο». Συγκεκριμένα, η ίδια αξία νομίσματος ποσοτικά που μπορεί να αγοραστεί με ένα δολάριο δεν δύναται να καθορίσει την οικονομική ευρωστία ενός κράτους. 

Κατά την Κουνσόρτσι, η ποσότητα νομίσματος που μπορεί να αγοραστεί με ένα δολάριο δεν καθορίζει την οικονομική ευρωστία μίας χώρας. Άλλωστε, η οικονομία της Χιλής είναι πιο εύρωστη από αυτή της Αργεντινής, η οποία είχε πληθωρισμό άνω του 30% το 2019 και εκεί η ισοτιμία του δολαρίου είναι στα 723 χιλιανά πέσος.

Στις 28 Οκτωβρίου σύσσωμη η οικογένεια Μπολσονάρου πέρασε όλη την ημέρα σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αργεντινή. Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, επιστήθιος φίλος του απερχόμενου νεοφιλελεύθερου προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, δήλωσε πως δεν πρόκειται να συγχαρεί τον νεοεκλεγέντα, με 48%, πρόεδρο Αλβέρτο Φερνάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο  Εντουάρντο Μπολσονάρου την προηγούμενη εβδομάδα επεσήμανε ότι η νίκη της Αριστεράς στην Αργεντινή θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομικής συνεργασίας του Mercosur.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο ο Μπολσονάρου είχε δηλώσει πως σε περίπτωση νίκης των Αριστερών στην Αργεντινή το μεθοριακό κρατίδιο του Ρίου Γκράντζι ντο Σουλ θα μπορούσε να μετατραπεί, εξαιτίας του κύματος των προσφύγων, σε «νέο κρατίδιο της Ροράιμα» όπου βρίσκουν καταφύγιο οι πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης