Τον αριθμό των νεκρών στον εμφύλιο της Συρίας πλησιάζουν τα θύματα των ανθρωποκτονιών που έγιναν στη Βραζιλία το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση του Βραζιλιάνικου Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια στη χώρα σκοτώθηκαν πέρσι 58.383 άνθρωποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απολογισμός αυτός είναι περίπου ίσος με τους νεκρούς στον συριακό εμφύλιο μέσα στο 2015, τους οποίους το Συριακό Παρατηρητηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολογίζει σε 55.000. Η Βραζιλία, πάντως, έχει εννεαπλάσιο πληθυσμό από τη Συρία.

Συνολικά, ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία μειώθηκε πέρυσι ελάχιστα, κατά 1,2%, σύμφωνα με την έκθεση. Αντιθέτως, ο αριθμός των πολιτών τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί αυξήθηκε κατά 6,3% φτάνοντας τους 3.345, δηλαδή περίπου εννέα άτομα την ημέρα, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών οι οποίοι δολοφονήθηκαν μειώθηκαν σε 393, από 409.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Σαμίρα Μπουένο δήλωσε στην εφημερίδα O Estado de São Paulo ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία «μας δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας. Οι αστυνομικοί σκοτώνουν πολλούς, σαν να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας δεν απάντησε σε email του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία αυτά.

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι ανθρώπων που αποδίδονται σε αστυνομικούς σημειώθηκαν στις πολιτείες Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέιρο.

Πριν από περίπου έναν μήνα παραιτήθηκε ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ρίο, εν μέσω έξαρσης της βίας ανάμεσα σε μονάδες της αστυνομίας και σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Στις συγκρούσεις χάνουν συχνά τη ζωή τους ή τραυματίζονται αθώοι από αδέσποτες σφαίρες.

Η 21χρονη Μπρούνα Λάσε ντε Φρέιτας βρισκόταν στο σπίτι με το μωρό της όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από αδέσποτη σφαίρα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

«Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» διερωτήθηκε ο θείος της Κάρλος Ενρίκε ντι Ολιβέρα μετά την κηδεία. «Προχθές ήταν εκείνη, αύριο μπορεί να είναι ο γιος μου, ή ο δικός σας γιος…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης