Εκατοντάδες φοιτητές συμμετείχαν την Πέμπτη σε διαδήλωση εναντίον των «δολοφόνων» και των «βασανιστών» έξω από μια λέσχη αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ρίου ντε Ζανέιρου όπου συναντήθηκαν ηλικιωμένοι απόστρατοι για την επέτειο των 48 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση και διήρκεσε πάνω από δύο δεκαετίες στη «χώρα του καφέ» (1964-1985).

«Στρατιωτικοί! Δειλοί! Περιμένουμε την αλήθεια!», φώναζαν οι διαδηλωτές, με αρκετούς συγγενείς θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πραξικοπήματος να βρίσκονται ανάμεσά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίσημος απολογισμός των Αρχών αναφέρει πως οι νεκροί και οι αγνοούμενοι φθάνουν τους 400.

Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του πραξικοπήματος στη Βραζιλία, που καλύπτονται από τον νόμο περί αμνηστίας του 1979 (η ισχύς του οποίου επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα από το Ανώτατο Δικαστήριο), ουδέποτε έγιναν αντικείμενο δικαστικών διώξεων.

Πρόσφατα όμως ιδρύθηκε μια επιτροπή Αλήθειας από τη Βουλή, γεγονός το οποίο πολλοί στρατιωτικοί αντιμετώπισαν με έντονη δυσφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης