Μία λέμβος από την ιαπωνική πόλη Ρικουζεντακάτα είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο απομεινάρι του τσουνάμι που έφθασε σε ακτή της Καλιφόρνια. Η είδηση προκάλεσε συγκίνηση στην Ιαπωνία, η οποία διεκδικεί την επιστροφή της λέμβου.

Η βάρκα, μήκους 6,5 μέτρων, που είναι καλυμμένη με στρείδια, βρέθηκε στις 7 Απριλίου, σε μια ακτή νότια του Κρέσεντ Σίτι. Πρόκειται για το 27ο επιβεβαιωμένο αντικείμενο που παρασύρθηκε από το τσουνάμι, το οποίο σάρωσε την Ιαπωνία τον Μάρτιο του 2011, για να ξεβραστεί στις αμερικανικές ακτές, αλλά το πρώτο για την πολιτεία της Καλιφόρνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστρατεύοντας τη βοήθεια μεταφραστή, οι Αρχές διαπίστωσαν – με βάση τα στοιχεία που αναγράφονταν στο σκάφος – ότι ανήκε στο γυμνάσιο Τακάτα, στην πόλη Ρικουζεντακάτα, η οποία σχεδόν «σβήστηκε από τον χάρτη» μετά τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που αυτός προκάλεσε. Μόνο στη συγκεκριμένη πόλη των 26.000 κατοίκων, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους καθηγητές και μαθητές του γυμνασίου.

Καθώς η περιοχή εξαρτιόταν από τη γεωργία και τις υδατοκαλλιέργειες, η οικονομία της καταστράφηκε εν μία νυκτί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ρικουζεντακάτα, οι προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανάκαμψης εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς και η είδηση ότι η λέμβος διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό για να βρεθεί σχεδόν άθικτη στην Καλιφόρνια, δύο χρόνια αργότερα, έδωσε στους κατοίκους έναν λόγο να χαμογελούν.

«Πρόκειται για ένα από αυτά τα πράγματα για τα οποία κανείς δεν είναι έτοιμος στη ζωή του. Το ότι ένα αντικείμενο διέσχισε τον ωκεανό είναι υπέροχο. Απλώς υπέροχο» δήλωσε στην «Times Standard» της Καλιφόρνια η Άμια Μίλερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του ιαπωνικού προξενείου, οι Αρχές του Κρέσεντ Σίτι ήρθαν σε επαφή με αξιωματούχους από τη Ρικουζεντακάτα. Οι συνομιλίες συνεχίζονται με στόχο η λέμβος να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης