Ειδικοί στους πολύτιμους λίθους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο μπλε ζαφείρι που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα βρέθηκε σε ορυχείο στη Σρι Λάνκα.

Το ινστιτούτο γεμολογίας του Κολόμπο,πιστοποίησε ότι το διαμάντι ζυγίζει 1.404,49 καράτια και αναφέρει ότι δεν έχει πιστοποιήσει ποτέ μεγαλύτερο πετράδι. Το στολίδι αποτιμάται σε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια και ο σημερινός ιδιοκτήτης εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 175 εκατομμύρια δολάρια σε επικείμενη δημοπρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιομηχανία πολύτιμων λίθων στη Σρι Λάνκα , της οποίας τα ζαφείρια είναι η κύρια εξαγωγή, αγγίζει τα 103 εκατομμύρια δολάρια ετησίως τουλάχιστον. Τα μπλε ζαφείρια-αστέρια ονομάστηκαν έτσι λόγω των διακριτικών στοιχείων που βρίσκονται στο κέντρο τους.

«Τη στιγμή που το είδα, αποφάσισα πως το ήθελα στην ιδιοκτησία μου. Όταν μου έφεραν τη πέτρα υποψιάστηκα ότι θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μπλε ζαφείρι-αστέρι του κόσμου. Έτσι πήρα το ρίσκο και το αγόρασα» δήλωσε ο σημερινός ιδιοκτήτης, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο πρόγραμμα Newsday του BBC World Service. Ο ιδιοκτήτης είπε ότι ήταν «απολύτως εμπιστευτικό» το πόσα πλήρωσε για αυτό. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ένα πετράδι το οποίο ζύγιζε 1.395 καράτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πετράδι βρέθηκε στην πόλη Ratnapura, στη νότια Σρι Λάνκα, η οποία είναι γνωστή ως η πόλη των πολύτιμων λίθων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης