Βρετανοί καταδρομείς αιχμάλωτοι στη Λιβύη

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011, 07:21
Βρετανοί καταδρομείς αιχμάλωτοι στη Λιβύη
Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη αιχμαλώτισαν και κρατούν μία ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS στα ανατολικά της χώρας έπειτα από την αποτυχία ενός μυστικού διπλωματικού σχεδίου να έλθουν οι επίλεκτοι σε επαφή και να συνδράμουν τους αντικαθεστωτικούς, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Σάντεϊ Τάιμς.

Η ομάδα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες αποτελείται απόλ οκτώ οπλίτες, συνελήφθη ενώ συνόδευε έναν κατώτερο διπλωμάτη που μετακινείτο στα εδάφη που ελέγχονται από την λιβυκή αντιπολίτευση, τονίζει η εφημερίδα.

«Δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε αυτήν την πληροφορία», τονίζει σε ανακοινωθέν του το Φόρεϊν Όφις. Επίσης δεν κατέστη δυνατή η επαφή, σε πρώτο χρόνο, με το υπουργείο Αμύνης.

Νωρίτερα, χθες, η ομάδα Αλληλεγγύη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Γενεύη και απασχολεί ικανό αριθμό Λίβυων εκπατρισθέντων, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς πως μία ομάδα «από οκτώ επίλεκτους» στρατιώτες είχε αιχμαλωτισθεί από τους αντικαθεστωτικούς. Τα αρμόδια βρετανικά υπουργεία είχαν αρνηθεί επίσης να σχολιάσουν την πληροφορία.

Η άφιξη βρετανών καταδρομέων για την προστασία του διπλωμάτη «είχε εξοργίσει αρκετές προσωπικότητες της λιβυκής αντιπολίτευσης, που διέταξαν την κράτηση των καταδρομέων σε μία στρατιωτική βάση», τονίζουν στο δημοσίευμά τους οι Σάντεϊ Τάιμς.

Οι αντίπαλοι του Μουάμαρ Καντάφι «φοβούνται ότι εκείνος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε απόδειξη για δυτική ανάμειξη προκειμένου να διασαλπίσει την υποστήριξη στο καθεστώς του, κεντρίζοντας το πατριωτικό συναίσθημα», υποστηρίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας πως οι βρετανοί στρατιώτες έχουν μεταφερθεί στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης.

Αρνείται να σχολιάσει το γεγονός το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Η Βρετανία διατηρεί μία μικρή διπλωματική αποστολή στην πόλη της Βεγγάζης στη Λιβύη, τόνισε ο υπουργός Αμύνης Λίαμ Φοξ, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει την είδηση πως οι αντικαθεστωτικοί έχουν αιχμαλωτίσει εκεί μία ομάδα οπλιτών επίλεκτης βρετανικής δύναμης.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω πως υπάρχει μία μικρή βρετανική διπλωματική ομάδα στη Βεγγάζη. Βρισκόμαστε σε επαφή μαζί τους, αλλά θα ήταν ακατάλληλο να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο γι’ αυτό», τόνισε ο Φοξ στο BBC.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει σχέδιο να χρησιμοποιηθούν χερσαίες βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη, όπου ο Μουάμαρ Καντάφι αντιμετωπίζει μία ευρεία λαϊκή εξέγερση εναντίον του.

Στο σημερινό τους φύλλο οι Σάντεϊ Τάιμς δημοσιεύουν πως μία 8μελής ομάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων συνελήφθη στα ανατολικά της χώρας, όταν απέτυχε διπλωματικό σχέδιο επαφής με τους αντικαθεστωτικούς.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011, 12:15