Εκατοντάδες Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία και Βρετανοί εγκατεστημένοι σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχημάτισαν σήμερα μια ανθρώπινη αλυσίδα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Γουάιτχολ, την κεντρική οδική αρτηρία που διασχίζει τη συνοικία των υπουργείων και επέδωσαν στην έδρα της κυβέρνησης μια επιστολή που απευθυνόταν στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Της ζητούν μεταξύ άλλων «να σεβαστεί τις πολιτικές υποσχέσεις που τους έδωσε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε συνάλλαγμα, είμαστε πέντε εκατομμύρια άνθρωποι και έφτασε ο καιρός να μας αντιμετωπίσουν ως τέτοιους» αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από την ομάδα άσκησης πίεσης the3Million (προασπίζεται τα συμφέροντα των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο), τον συνασπισμό British in Europe (εκπροσωπεί τους Βρετανούς που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ) και το βρετανικό συνδικάτο Unison.

Πέντε μήνες πριν από την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας, που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2019, η αβεβαιότητα έχει μετατραπεί σε ανησυχία για τους εκπατρισμένους Βρετανούς και Ευρωπαίους. «Δεν κάνω κανένα σχέδιο για το 2019 επειδή δεν ξέρω πού θα βρισκόμαστε» είπε η Βανέσα Βερλίντεν, μια 42χρονη Βελγίδα εγκατεστημένη στη Βρετανία εδώ και 17 χρόνια.

Η Κάρεν Λόρενς, μια Βρετανίδα μηχανικός, έφτασε στο Λονδίνο από το Γουόρστερσιρ για να διαδηλώσει. «Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Είναι απολύτως άδικο», διαμαρτυρήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το κοινοβούλιο για να θέσουν τα αιτήματά τους στους Βρετανούς βουλευτές. «Είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία» είπε ο Νίκολας Χάτον.

Πηγή βίντεο: huffingtonpost.co.uk

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης