Η αποκάλυψη πως επίσημα πορτρέτα και προτομές βουλευτών που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 2000 – 2010 κόστισαν συνολικά πάνω από 300.000 ευρώ στους φορολογούμενους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αποκάλυψε η Evening Standard, καθ’ όλη την περασμένη δεκαετία παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν 21 προτομές ή πορτρέτα μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, τα οποία κόστισαν κατά μέσο όρο 8.500-11.000 ευρώ έκαστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πιο ακριβά ήταν ένα ολόσωμο άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, καθώς και δυο πορτρέτα των βουλευτών Νταϊάν Αμποτ και Μάργκαρετ Μπέκερ, που κόστισαν 14.000 ευρώ το καθένα. Ακολουθεί το πορτρέτο αξίας 12.000 ευρώ του τέως ηγέτη των Τόρις, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ. Το πορτρέτο του Κένεθ Κλαρκ, βετεράνου πολιτικού και υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, κόστισε άλλα 9.600 ευρώ, ενώ 7.200 ευρώ ήταν το αντίτιμο για την κατασκευή μιας προτομής του τέως πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ. Το τρίπτυχο πορτρέτο του τέως βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ μαζί με τους αντιπάλους του στις εκλογές του 2001, Γουίλιαμ Χέιγκ και Τσαρλς Κένεντι, κόστισε επίσης 7.200 ευρώ, ενώ πορτρέτα άλλων βουλευτών κυμάνθηκαν μεταξύ 2.500-4.800 ευρώ.

«Την ώρα που οι φωτογραφίες είναι απείρως φθηνότερες, οι πολιτικοί μας πρέπει να κάτσουν και να σκεφτούν για ποίο λόγο ξοδεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων τόσο αλόγιστα, προκειμένου να απαθανατίσουν τους εαυτούς τους σε καμβά ή σε χαλκό», σχολίασε ο Τζόναθαν Ισαμπι, στέλεχος της οργάνωσης, «Συμμαχία των Φορολογουμένων».

Ο συντηρητικός βουλευτής, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δεν αρνήθηκε το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ωστόσο προκλητικά πως «δεν πρέπει να το κάνουμε τόσο πολύ θέμα, καθώς το κόστος για την ανάθεση των έργων αυτών αποτελεί μόλις ένα απειροελάχιστο κλάσμα των καθημερινών εξόδων του Κοινοβουλίου». «Το σχόλιο αυτό κινείται εκτός πραγματικότητας. Αλλά δεν είναι περίεργο, ειδικά για κάποιον σαν τον κύριο Ρις-Μογκ που διαθέτει τη δική του συλλογή πορτρέτων με θέμα τον ίδιο του τον εαυτό», δήλωσε ειρωνικά ο βουλευτής των Εργατικών, Στέφεν Πάουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης