Μετά την πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές οι Εργατικοί αναζητούν νέο ηγέτη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν, γεγονός που προβληματίζει πολλούς στους κόλπους του βρετανικού κόμματος, γράφει η Deutsche Welle.

Ο Τόνι Μπλερ σπανίως επεμβαίνει πλέον στις κομματικές διεργασίες του Εργατικού Κόμματος. Αλλά αυτή τη φορά ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία των Εργατικών μετά την πρόσφατη εκλογικήΗ απόσταση που τήρησε από κυβερνητικές θέσεις τού έδωσε την ευχέρεια να αποστασιοποιείται συχνά απέναντι στις επιλογές των ίδιων των Εργατικών. Κανένας άλλος βουλευτής των Εργατικών δεν έχει συγκρουσθεί ανοιχτά τόσο πολλές φορές με την κομματική γραμμή όσο ο Κόρμπιν   τους ήττα. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Εργατικοί καλούνται να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται από αριστερός έως ακροαριστερός, αρχικά φάνταζε αουτσάιντερ. Πλέον είναι φαβορί, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Εάν η καρδιά σας χτυπά για τον Κόρμπιν, τότε χρειάζεστε μεταμόσχευση» προειδοποίησε ωστόσο ο Τόνι Μπλερ, στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε αναβρασμό. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη των Εργατικών, ο Κόρμπιν θα οδηγήσει το κόμμα εκ νέου σε ήττα με την ακραία πολιτική ατζέντα του. «Εάν κάνουμε τώρα μια λανθασμένη επιλογή, θα καταδικαστούμε να έχουμε και στο μέλλον κυβέρνηση των Τόρις» ανέφερε η Ιβέτ Κούπερ, υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. Η Λιζ Κένταλ, συνυποψήφια από το περιβάλλον του Τόνι Μπλερ, εκτιμά ότι το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κόρμπιν θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν «βρετανικό ΣΥΡΙΖΑ». Έτερος διεκδικητής της αρχηγίας είναι και ο πρώην υπουργός Υγείας Άντι Μπέρνχαμ.

Ποιος είναι τελικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν;

O 66χρονος Kόρμπιν είναι γνωστός ορκισμένος αριστερός εκ πεποιθήσεως. Εκπροσωπεί το Ίσλιγκτον στη βρετανική Κάτω Βουλή τα τελευταία 30 χρόνια. Ποτέ δεν διεκδίκησε ένα υψηλότερο πολιτικό πόστο και ποτέ δεν συμμετείχε σε άτυπα κυβερνητικά συμβούλια. Η απόσταση που τήρησε από κυβερνητικές θέσεις τού έδωσε την ευχέρεια να αποστασιοποιείται συχνά απέναντι στις επιλογές των ίδιων των Εργατικών. Κανένας άλλος βουλευτής των Εργατικών δεν έχει συγκρουσθεί ανοιχτά τόσο πολλές φορές με την κομματική γραμμή όσο ο Κόρμπιν. Σημειωτέον ότι μεταξύ 2005 και 2010 διαφοροποίησε τη θέση του από τη γραμμή του κόμματος περί τις 200 φορές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κόρμπιν τάχθηκε ευθέως κατά της συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ και εξακολουθεί να ζητά την παραπομπή του Μπλερ σε δίκη για εγκλήματα πολέμου. Είναι χορτοφάγος, μισεί τα αυτοκίνητα, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς και υπέρ της εθνικοποίησης των βρετανικών ταχυδρομείων και του βρετανικού σιδηροδρομικού δικτύου. Είναι επίσης κατά του ΝΑΤΟ και ασκεί συχνά κριτική στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ζητά την αύξηση της φορολογίας στους έχοντες.

Στις αρχές της πολιτικής του καριέρας τάχθηκε κατά του Απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική και δεν δίστασε στην πορεία να πάρει θέση υπέρ της Χαμάς στην αραβοϊσραηλινή διένεξη. Διαχρονικά απορρίπτει το καπιταλιστικό σύστημα και πολύ περισσότερο το βρετανικό Στέμμα.

Ένας επαναστάτης με φίλους και εχθρούς

Παρά τα εμπόδια που φαίνεται να θέτει ένα μεγάλο ρεύμα εντός των Εργατικών στον Κόρμπιν, ο ίδιος έχει ήδη πολλούς οπαδούς. Η ευθύτητα του χαρακτήρα του και η καθαρή πολιτική του στάση αρέσει σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων των Εργατικών αλλά και σε πολλά μέλη βρετανικών εργατικών ενώσεων, που στηρίζουν παραδοσιακά το κόμμα. Μάλιστα η Unison, η μεγαλύτερη εργατική ένωση της Μ. Βρετανίας, προτρέπει τους ψηφοφόρους των Εργατικών να στηρίξουν τον Κόρμπιν. «Μιλά την ίδια γλώσσα μ’ εμάς, τη γλώσσα της ελπίδας» είπε πρόσφατα ο Ντέιβ Πρέντις, επικεφαλής της Unison.

Ωστόσο, παρά τις ελπίδες που δείχνει να εμπνέει ο Κόρμπιν σε μερίδα του εκλογικού σώματος, τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος στην πρόθεση ψήφου των Βρετανών παραμένουν ακόμη χαμηλά, γεγονός που αναμένεται να το εκμεταλλευθεί το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών. Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, μια επικράτηση του Κόρμπιν και της αριστερής ρητορικής του θα ενίσχυε στην παρούσα φάση τους Τόρις υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:
Αποστάσεις από το παρελθόν παίρνει ο Εντ Μίλιμπαντ
Ο Τόνι Μπλερ προειδοποιεί ότι μία νίκη των Συντηρητικών θα προκαλέσει «χάος» στην ΕΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης