Βρετανία: Επιμένουν οι Συντηρητικοί για το δημοψήφισμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 07:23
Βρετανία: Επιμένουν οι Συντηρητικοί για το δημοψήφισμα
Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θα παρουσιάσει σήμερα μια πρόταση νόμου με στόχο να εγγυηθεί την διοργάνωση πριν από τα τέλη του 2017 ενός δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Ο Κάμερον - ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει μια τέτοια διαβούλευση πριν από το τέλος του 2017 εφόσον επανεκλεγεί σε δύο χρόνια - ελπίζει έτσι να εξουδετερώσει μια απειλή εξέγερσης των ευρωσκεπτικιστών της παράταξής του.

Βουλευτές προχώρησαν στην κατάθεση πρότασης στη Βουλή των Κοινοτήτων, μέσω της οποίας εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος. Μια συμβολική ψηφοφορία της πρότασης αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου 100 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί κυρίως την άνοδο στις δημοσκοπήσεις και σε πρόσφατες τοπικές εκλογές του αντιευρωπαϊκού κόμματος Ukip. Οι ηγέτες του Συντηρητικού Κόμματος ελπίζουν πως η κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου θα παρακινήσει τους αντάρτες βουλευτές να παραιτηθούν από την συμβολική ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής, Τζον Μπάρον, ο οποίος οργάνωσε την κατάθεση της πρότασης, δήλωσε πάντως πως η πρωτοβουλία του Συντηρητικού Κόμματος είναι ανεπαρκής, καθώς αυτή η πρόταση νόμου έχει λίγες πιθανότητες να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο εξαιτίας της αντίθεσης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (συμμάχων των Τόρις στους κόλπους της κυβέρνησης) και των Εργατικών (αντιπολίτευση).

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται ότι θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα του Κάμερον να εισαγάγει ένα σχέδιο νόμου. Το κείμενο πρόκειται συνεπώς να έχει τη μορφή μιας απλής πρότασης νόμου η οποία θα κατατεθεί από ένα συντηρητικό βουλευτή, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του κόμματος. Η Εργατική αντιπολίτευση κατηγόρησε αμέσως τον πρωθυπουργό ότι υποκύπτει στους ευρωσκεπτικιστές της παράταξής του.

«Μοιάζει με άλλη μια αντίδραση πανικού του πρωθυπουργού», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών, Ντάγκλας Αλεξάντερ. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι ένας πρωθυπουργός ο οποίος έχασε ταυτόχρονα το έλεγχο της ημερήσιας διάταξής του και τον έλεγχο του κόμματός του». Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τετάρτη, 46% των Βρετανών επιθυμούν έξοδο από την Ε.Ε, έναντι 35% που επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή.

Μια άλλη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο ICM και δημοσιεύθηκε χθες από τον Guardian, καταδεικνύει ότι 35% των Βρετανών πολιτών επιθυμούν να οργανωθεί αμέσως ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή μη στην Ε.Ε. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22% των ερωτηθέντων δήλωσαν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής της χώρας τους στην Ε.Ε.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2013, 07:43