Βρετανία: Έρευνα για τις φοροαπαλλαγές του πρίγκιπα Καρόλου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, 23:27
Βρετανία: Έρευνα για τις φοροαπαλλαγές του πρίγκιπα Καρόλου
Έρευνα ζήτησε να γίνει μια επιτροπή του Βρετανικού κοινοβουλίου για τους φόρους που κατέβαλε ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος για τις εκτάσεις που διαθέτει στην Κορνουάλη, κάνοντας λόγο για μια «πιθανή» άδικη φοροαπαλλαγή.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης ξεπερνά σε έκταση τα 530.000 στρέμματα και το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του εκτιμάται στα 763 εκατομμύρια λίρες (περίπου 907 εκατομμύρια ευρώ). Το Δουκάτο ιδρύθηκε το 1337 για να διασφαλίζει ένα εισόδημα στον πρωτότοκο γιο και διάδοχο του μονάρχη, θέση που σήμερα κατέχει ο 64χρονος πρίγκιπας Κάρολος.

Ως δημόσιος "βασιλικός" οργανισμός, απαλλάσσεται από το φόρο υπεραξίας και τον φόρο των εταιρειών. Ωστόσο, ο πρίγκιπας οφείλει να πληρώνει φόρο για τα έσοδα που προέρχονται από τις γαίες του. Η Επιτροπή Δημοσιονομικών του Κοινοβουλίου, σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ζήτησε μεγαλύτερη διαφάνεια στο φορολογικό καθεστώς του Δουκάτου και κάλεσε το υπουργείο Οικονομικών να ερευνήσει σε βάθος το θέμα.

"Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε το Δουκάτο, ένας ιστορικός θεσμός, να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα", είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μάργκαρετ Χοτζ. Οι φοροαπαλλαγές "ενδέχεται να του χαρίζουν ένα άδικο πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές του", πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Δουκάτου ωστόσο αντέδρασε τονίζοντας ότι το Δουκάτο δεν υπόκειται σε εταιρικό φόρο "επειδή δεν είναι εταιρεία".

Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013, 23:27