Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα ξηλώσουν τη σκεπή του σπιτιού στο οποίο διέμενε ο Ρώσος πρώην διπλός κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ, στο πλαίσιο της γενικής υγειονομικής προστασίας, αφότου ο ίδιος και η κόρη του Γιούλια ήρθαν σε επαφή με τη νευροτοξική δηλητηριώδη ουσία Novichok στις 4 Μαρτίου του περασμένου έτους.

Οι αρμόδιες Αρχές που διερευνούν την εγκληματική αυτή υπόθεση πιστεύουν ότι στο σπίτι αυτό οι Σκριπάλ ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο χερούλι της πόρτας εισόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απολύμανση στην οδό Κρίστι Μίλλερ Ροόυντ στο Σάλσμπερι συνεχίζεται από την ημέρα που δηλητηριάσθηκαν οι Σκριπάλ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του δημοτικού συμβουλίου του Ουιλτσάιρ επί θεμάτων κοινωνικής υγείας Τρέισι Ντασκέβιτς, τα συνεργεία που ασχολούνται με τη γενική επισκευή του σπιτιού του Σκριπάλ σχεδιάζουν να καλύψουν την οικία και το γκαράζ «με ένα ερμητικό πλαίσιο».

Στη συνέχεια, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα αποσυναρμολογήσουν τη σκεπή, θα τη σφραγίσουν και θα τη μεταφέρουν σε άλλο σημείο. «Όταν η δουλειά αυτή ολοκληρωθεί, οι οικοδόμοι θα τοποθετήσουν νέα σκεπή στο σπίτι και στο γκαράζ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ντασκέβιτς, η οποία προσθέτει ότι οι κίνδυνοι να επηρεασθεί η υγεία των πολιτών είναι χαμηλοί. «Προτεραιότητά μας είναι να πεισθούμε ότι τα δύο σημεία του σπιτιού τα οποία επηρεάσθηκαν από τα συμβάντα του 2018 έχουν καθαρισθεί λεπτομερώς, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσιολογικά».

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια δηλητηριάσθηκαν από τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok στις 4 Μαρτίου του περασμένου έτους. Αμφότεροι είχαν εντοπισθεί να κάθονται σ ένα παγκάκι σε δρόμο που ήταν στο σπίτι του στο Σάλσμπερι έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους. Οι βρετανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει ότι πίσω από το συμβάν της δηλητηρίασης βρίσκεται η Ρωσία. Εκτός από τους Σκριπάλ, σε επαφή με την ουσία ήρθε και ο αστυνομικός Νικ Μπέιλι. Λίγους μήνες αφότου σημειώθηκε το συμβάν, πέθανε στο νοσοκομείο η 44χρονη Βρετανίδα Ντον Στέρτζες, η οποία είχε έρθει σε επαφή με το Novichok το οποίο βρισκόταν σε μια φιάλη αρώματος που της δώρισε ο σύντροφός της, ο 45χρονος Τσαρλς Ρόουλι, και το οποίο είχε βρει στον δρόμο. Ο Ρόουλι δηλητηριάστηκε επίσης, αλλά επέζησε. Οι βρετανικές Αρχές κατηγόρησαν ως δράστες της επίθεσης με το Novichok δύο συνεργάτες της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού Στρατού (GRU) οι οποίοι είχαν φθάσει στη Βρετανία με τα ονόματα Ρουσλάν Μπασίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ. Η ερευνητική ομάδα Bellingcat και η ρωσική ιστοσελίδα The Insider σε έρευνα που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι τα πραγματικά τους ονόματα ήταν Ανατόλι Τσεπιγκά και Αλεξάντρ Μίσκιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ρωσικές Αρχές αρνούνται τις κατηγορίες που τους προσάπτουν οι βρετανικές Αρχές. Ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τους «Πετρόφ» και «Μπασίροφ» ιδιώτες που δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκοπεία.

Η βρετανική αστυνομία και η εισαγγελία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «Πετρόφ» και ο «Μπασίροφ» έφθασαν στη Βρετανία στις 2 Μαρτίου, βρέθηκαν στο Σάλσμπερι στις 4 του ίδιου μηνός (ημέρα δηλητηρίασης των Σκριπάλ), τοποθέτησαν τη δηλητηριώδη ουσία στο χερούλι της πόρτας του σπιτιού και την ίδια ημέρα αναχώρησαν με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Aeroflot για τη Ρωσία. Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι τα ονόματα και τα επίθετά τους δεν ανταποκρίνονταν στα αληθινά τους ονόματα, αλλά τα διαβατήριά τους ήταν αυθεντικά.

Ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο: Οι Σκριπάλ κρατούνται παρά τη θέλησή τους

Στο μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ρώσοι πολίτες Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ κρατούνται στη Βρετανία παρά τη θέλησή τους, ενώ οι βρετανικές Αρχές εξακολουθούν να αποκρύπτουν στοιχεία που συνδέονται με τη δηλητηρίαση των δύο στο Σάλσμπερι. Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο σχολιάζοντας πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Daily Telegraph», σύμφωνα με το οποίο ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του ζουν κάπου στη νότια Αγγλία υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων γιατρών, έρχονται σε επαφή με φίλους τους και ενδεχομένως συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο χαρακτήρισε το δημοσίευμα «πληροφοριακή φούσκα», η οποία δεν έχει επίσημο χαρακτήρα και δεν μπορεί να επαληθευθεί. «Κανένα νέο στοιχείο όσον αφορά στο περιστατικό στο Σάλσμπερι, αλλά ούτε και αποδείξεις δεν αναφέρονται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η εικόνα για το συμβάν παραμένει όπως ήταν και παλιά, το ίδιο θολή» δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Σεργκέι και η Γιούλια Σκριπάλ εξακολουθούν να κρατούνται παρά τη θέλησή τους, ενώ τα πραγματικά περιστατικά γύρω από το συμβάν της 4ης Μαρτίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, παρά τις συνεχείς «διαρροές» στον βρετανικό Τύπο.

Πηγές: AFP, BBC (russian), TASS, Reuters, ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης