Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες σκλήρυναν τη στάση τους εναντίον του Brexit, υιοθετώντας επισήμως ως πολιτική γραμμή την ακύρωσή του, στην περίπτωση που καταφέρουν να κερδίσουν την εξουσία στις βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα έχει μόλις 18 έδρες (σε σύνολο 650) στη Βουλή των Κοινοτήτων όμως παρουσιάζεται ως το μοναδικό κόμμα που ζητά να «σταματήσει το Brexit», ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει ψηφοφόρους μεταξύ των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ίδρυσή του, το 1988, το κόμμα δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία. Συγκυβέρνησε όμως για πέντε χρόνια (2010-15) με τους Συντηρητικούς.

Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία. Αλλά η πολιτική του αυτή έχει διχάσει το ίδιο του το κόμμα, του στοίχισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έφερε πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στο συνέδριό τους οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες υιοθέτησαν επισήμως την πολιτική της ανάκλησης του «Άρθρου 50», κάτι που θα σήμαινε την ακύρωση του Brexit. Η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επικαλέστηκε αυτό το άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Μάρτιο του 2017, «ενημερώνοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τις Βρυξέλλες για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν έχουν κερδίσει ποτέ περισσότερες από 62 έδρες σε βουλευτικές εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ μακρινή η πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον η ηγέτιδα του κόμματος, η Τζο Σουίνσον. Νωρίτερα, η ίδια είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ καμίας συμφωνίας για Brexit στη βουλή προσθέτοντας ότι προτεραιότητά της είναι να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Είμαι πολύ σαφής στο ότι δεν θεωρώ καλή καμία συμφωνία για Brexit. Θεωρώ ότι κάθε μορφής Brexit, είτε του βάλεις μπλε είτε κόκκινη κορδέλα, είναι κακή για την χώρα μας και δεν πρόκειται να υποστηρίξω το Brexit», δήλωσε στο BBC ερωτηθείσα αν το κόμμα της θα απορρίψει όποια συμφωνία τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 21%, 8 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης