Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι παρενέβη για να αναιρέσει μια απόφαση των αξιωματούχων της και να χορηγήσει στον Κινέζο καλλιτέχνη και υπέρμαχο της ελευθερίας του λόγου Άι Ουεϊουέι πλήρη θεώρηση εισόδου έξι μηνών προκειμένου να έρθει στη Βρετανία, ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, από το υπουργείο της.

Την Πέμπτη ο καλλιτέχνης, το διαβατήριο του οποίου επεστράφη από τις κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, τέσσερα χρόνια αφότου είχε κατασχεθεί, είχε δηλώσει πως η Βρετανία του χορήγησε βίζα μόνο για σύντομη παραμονή στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Άι είπε ότι οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης τον ενημέρωσαν πως αυτό έγινε επειδή δεν είχε δηλώσει μια “ποινή καταδίκη”. Εντούτοις σε βάρος του Άι, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε τεθεί υπό κράτηση επί 81 ημέρες και είχε κατασχεθεί το διαβατήριό του, ουδέποτε απαγγέλθηκε κατηγορία, ενώ δεν έχει καταδικασθεί για κάποιο έγκλημα.

“Η υπουργός Εσωτερικών δεν είχε ερωτηθεί για την απόφαση να χορηγηθεί στον κ. Άι βίζα ενός μήνα. Εξέτασε την υπόθεση και έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών να εκδώσουν πλήρη θεώρηση εισόδου έξι μηνών”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

“Γράψαμε στον κ. Άι για να ζητήσουμε συγγνώμη για το ζήτημα που δημιουργήθηκε”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δήλωση που έστειλε αργά χθες το βράδυ στο πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφερε πως πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Βρετανίας.

Ο Άι, ο οποίος έφθασε την Πέμπτη στη Γερμανία για να δει τον γιο του, πρόκειται να ταξιδέψει στη Βρετανία για μια μεγάλη έκθεση των έργων του που θα παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου..

Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/612301/kina-h-ypoyrgos-esoterikon-parenevi-yper-toy-kinezoy-kallitexni-ai-oyeioyei#ixzz3hbpiCQyb

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης