Οι 12 υψηλότερα αμειβόμενοι αστέρες του βρετανικού BBC είναι όλοι τους άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Βρετανίας, στον απόηχο του σκανδάλου που τον συντάραξε με επίκεντρο τη μισθολογική ανισότητα βάσει φύλου μεταξύ των εργαζομένων του κι οδήγησε μια ανταποκρίτρια να παραιτηθεί από τα καθήκοντά της.

Το BBC δήλωσε δημόσια συγγνώμη στην πρώην ανταποκρίτρια στην Κίνα Κάρι Γκρέισι, η οποία υπέβαλε την παραίτησή της τον Ιανουάριο διαμαρτυρόμενη ότι πληρώνεται λιγότερα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος, στη μισθολογική κατάταξη των εργαζομένων του που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο παρουσιαστής της εκπομπής «Match of the Day» Γκάρι Λίνεκερ αναδεικνύεται στον υψηλότερα αμειβόμενο συνεργάτη για το 2017-2018, με τις απολαβές του να ανέρχονται σε 1,75-1,76 εκατομμύρια λίρες.

Η γυναίκα με τις υψηλότερες απολαβές, η παρουσιάστρια Κλόντια Ουίνκλμαν, πληρώνεται μεταξύ 370.000 και 379.999 λιρών, πέντε φορές λιγότερα από τον Γκάρι Λίνεκερ.

Αποκλειστικά άνδρες καταλαμβάνουν τις θέσεις της 12άδας των υψηλότερα αμειβόμενων παρουσιαστών και δημοσιογράφων, και μονάχα δύο γυναίκες βλέπουν το όνομά τους στους 20 αστέρες με τις υψηλότερες απολαβές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά του, ο γενικός διευθυντής του BBC Τόνι Χολ επεσήμανε ότι το δίκτυο παραμένει δεσμευμένο στο να κλείσει το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών έως το 2020, συμπληρώνοντας πως «αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο».

Ο κατάλογος με τους υψηλότερα αμειβόμενους, άνω των 150.000 λιρών, που υποχρεούται το BBC να δημοσιοποιεί, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο Twitter. Η βουλευτής Άνα Σάουμπρι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο Χολ λέει «ανοησίες».

«Όχι, δεν χρειάζεται χρόνος για να πληρώσεις τις παρουσιάστριες και τις δημοσιογράφους ισότιμα, απλώς κάν’ το» έγραψε η πολιτικός.

Σύμφωνα πάντως με το BBC, το ποσοστό των ανδρών στη λίστα των υψηλότερα αμειβόμενων κατέγραψε πτώση στο 59% το οικονομικό έτος 2017-2018 σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2017.

Επιπλέον, η διεύθυνση του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα υποστηρίζει ότι ο κατάλογος εφέτος δεν αντικατοπτρίζει πλήρως ορισμένες περιπτώσεις αυξήσεων μισθών και περικοπών. Η Ουίνκλμαν, που παρουσιάζει δημοφιλή ψυχαγωγικά προγράμματα όπως το «Strictly Come Dancing», πέρυσι βρισκόταν στην όγδοη θέση, με το BBC να ισχυρίζεται ότι η πτώση της στην 13η συνδέεται με διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές που ακολούθησαν.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης