Βρετανία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πατάξει τους διεφθαρμένους ολιγάρχες

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:40
Βρετανία: Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πατάξει τους διεφθαρμένους ολιγάρχες
Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει νέες εξουσίες για να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία εγκληματιών από άλλες χώρες που βρίσκονται στο έδαφός της και διεφθαρμένων πολιτικών, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Times», επικαλούμενη τον υπουργό Ασφαλείας.

Πρόσωπα από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στο Λονδίνο, έχοντας αγοράσει από πολυτελείς κατοικίες έως και ολόκληρες εταιρείες, αλλά η προέλευση των χρημάτων αυτών έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από ακτιβιστές υπέρ της διαφάνειας.

Είναι άγνωστο το ύψος των χρημάτων που «ξεπλένεται» μέσω της Βρετανίας, αλλά η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις για 36 με 90 δισεκατομμύρια στερλίνες είναι «υπερβολικά αισιόδοξες».

Ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες της σχετικά με τις ανεξήγητα υψηλές περιουσίες, που θα ξεπερνούν τις 50.000 στερλίνες, για να παγώσει λογαριασμούς ή να κατασχέσει ακίνητα.

Τον περασμένο χρόνο τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν έρευνα για ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος, που ξεκινούσε από τη Ρωσία και τη Μολδαβία και στο οποίο εμπλέκονταν offshore εταιρείες, οι οποίες είχαν έδρα στη Βρετανία το διάστημα 2011-2014.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:40