Βρετανία: «Η κρίση του Covid-19 μπορεί να επιστρέψει γρήγορα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 11:27
Βρετανία: «Η κρίση του Covid-19 μπορεί να επιστρέψει γρήγορα»

Η κρίση του κορωνοϊού στην Αγγλία μπορεί να επιστρέψει εντυπωσιακά γρήγορα και η χώρα δεν έχει βγει ακόμη από τη στενωπό, δήλωσε αργά χθες ο αρχίατρος Κρις Γουίτι ενόψει της άρσης των περιορισμών.

Η κυβέρνηση προχωρά στην άρση των περισσότερων περιορισμών της πανδημίας στην Αγγλία από τις 19 Ιουλίου, λέγοντας ότι η γρήγορη κυκλοφορία των εμβολίων κατά του COVID-19 έσπασε σε μεγάλο βαθμό τον δεσμό μεταξύ περιστατικών Covid και σοβαρής νόσησης ή θανάτου.

Ο Γουίτι δήλωσε ότι ο χρόνος διπλασιασμού των νοσηλειών είναι αυτή τη στιγμή γύρω στις τρεις εβδομάδες και ότι οι τωρινοί χαμηλοί αριθμοί των νοσηλευόμενων με COVID-19 μπορεί να αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα τους επόμενους δύο περίπου μήνες.

«Δεν χρειάζονται πολλοί διπλασιασμοί έως ότου να έχουμε και πάλι αρκετά τρομακτικά νούμερα… Δεν νομίζω ότι πρέπει να υποεκτιμούμε το γεγονός ότι μπορεί να βρεθούμε σε μπελάδες και πάλι εντυπωσιακά γρήγορα» δήλωσε ο Γουίτι σε διαδικτυακή εκδήλωση αργά χθες που διοργάνωσε το Μουσείο Επιστημών.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε βγει ακόμη από αυτή τη στενωπό, είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση λόγω του εμβολιαστικού προγράμματος, των φαρμάκων και μιας σειράς άλλων πραγμάτων» διευκρίνισε.

Η Βρετανία έχει από τους υψηλότερους στον κόσμο αριθμούς νεκρών, αλλά περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού της έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσονς καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς η Αγγλία οδεύει προς τη Φάση 4 -το τέλος των περιορισμών του lockdown- τη Δευτέρα. Αυτό σημαίνει ότι όσες από τις επιχειρήσεις είναι ακόμη κλειστές, μεταξύ των οποίων τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, μπορούν να ανοίξουν.

Ο Τζόνσον αναγνωρίζει ότι ένα κύμα περιστατικών Covid και περισσότερων θανάτων είναι αναπόφευκτο όταν τελειώσουν οι περιορισμοί, αλλά είπε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ζημιά εάν μείνει η οικονομία κλειστή.

Ωστόσο η υποχρέωση για αυτοαπομόνωση για όσους εκτίθενται σε θετικά περιστατικά Covid μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία, με περισσότερα από 48.000 να ανακοινώνονται χθες.

Τέλος περισσότερα από 520.000 μηνύματα ιχνηλάτησης επαφών απεστάλησαν μέσω της ειδικής εφαρμογής για την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου και ο Κάραν Μπιλιμόρια, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ ανησυχητική κατάσταση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021, 11:39