Ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στη ζωή του Ντέιβιντ Κόρνγουολ, βρετανού συγγραφέα διάσημου για τα μυθιστορήματά του για τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, τα οποία μεταφράστηκαν σε σχεδόν σαράντα γλώσσες.

* 19η Οκτωβρίου 1931: Γεννιέται στο Πουλ, στο Ντόρσετ, στη νότια Αγγλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* 1936: Η μητέρα του εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία και τον αφήνει με τον πατέρα του, που θα καταδικαστεί και θα φυλακιστεί δύο φορές για ασφαλιστικές απάτες.

* 1948 – 1956: Σπουδάζει γαλλική και γερμανική φιλολογία στη Βέρνη (Ελβετία), κατόπιν στην Οξφόρδη.

* 1954: Παντρεύεται την Άλισον Σαρπ, με την οποία θα αποκτήσουν τρεις γιους προτού πάρουν διαζύγιο το 1971. Έναν χρόνο αργότερα, παντρεύεται την επιμελήτρια βιβλίων Βάλερι Γιούστας, με την οποία απέκτησαν έναν γιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* 1958: Αρχίζει να δουλεύει για τη βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας MI5. Γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η τελευταία κλήση» (Call for the Dead, 1961).

* 1960: Αρχίζει να δουλεύει για τη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας MI6. Η κάλυψή του είναι το πόστο του Β΄ γραμματέα της πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόννη, στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

* 1963: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (The Spy Who Came In from the Cold), με το ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ.

* 1964: Προδίδεται από τον βρετανό διπλό πράκτορα Κιμ Φίλμπι, που αποκαλύπτει την ιδιότητά του στην KGB, την υπηρεσία πληροφοριών της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Παραιτείται από την MI6. Αφιερώνεται στη συγγραφή βιβλίων.

* 1974: Τυπώνεται το μυθιστόρημα «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι» (Tinker Tailor Soldier Spy), το πρώτο μέρος μιας τριλογίας. Θα ακολουθήσουν τα βιβλία «Ο εντιμότατος μαθητής» (The Honourable Schoolboy, 1977) και «Οι άνθρωποι του Σμάιλι» (Smiley’s People, 1979).

* Ιανουάριος 2003: Η εφημερίδα The Times τυπώνει εξαιρετικά οξύ άρθρο του εναντίον της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, υπό τον τίτλο «Οι ΗΠΑ τρελάθηκαν» («The United States has gone mad»).

* 2017: Τυπώνεται το 24ο μυθιστόρημά του, με τίτλο A Legacy of Spies.

* Οκτώβριος 2019: Τυπώνεται το τελευταίο του μυθιστόρημα, υπό τον τίτλο Agent Running in the Field.

*12η Δεκεμβρίου 2020: Πεθαίνει εξαιτίας πνευμονίας στην Κορνουάλη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης