Βρετανία και Ε.Ε. συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020, 09:19
Βρετανία και Ε.Ε. συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία μέσω τηλεδιάσκεψης

Έντεκα εβδομάδες μετά το Brexit η Βρετανία και η Ε.Ε. ελπίζουν επιτέλους να σημειώσουν προόδους προς μια εμπορική συμφωνία, με την πρώτη εβδομάδα των τηλεδιασκέψεων να ξεκινά σήμερα. Τα επόμενα στάδια των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένα για τα μέσα Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου.

Η Βρετανία αποχώρησε από την Ε.Ε. στα τέλη Ιανουαρίου, όμως μέχρι το τέλος του έτους ισχύει η μεταβατική περίοδος, οπότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην καθημερινότητα των Βρετανών. Η Βρετανία εξακολουθεί να ανήκει στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της Ε.Ε, ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. και συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της. Όμως αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μεταξύ τους μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το διαζύγιο του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες θα είναι σκληρό και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στις αρχές Μαρτίου και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι οι απόψεις τους απέχουν πολύ. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Φροστ να μπαίνει σε καραντίνα.

Τελικά, πραγματοποιήθηκαν μόνο συνομιλίες μεταξύ ειδικών για το ενδεχόμενο κείμενο της συμφωνίας. «Πραγματική, απτή πρόοδος» θα πρέπει να επιτευχθεί τον Ιούνιο, παραδέχθηκαν και οι δύο πλευρές την προηγούμενη εβδομάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020, 09:19