Στη Βουλή των Κοινοτήτων αρχίζει σήμερα εκ νέου η συζήτηση για την αποδοχή ή μη της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα δείχνουν ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί, γράφει η γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από το Λονδίνο.

Για άλλη μια φορά ξεκινάει συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για την συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός απροόπτου η συμφωνία θα καταψηφιστεί από τους βουλευτές κι αυτό το παραδέχθηκε και η Τερέζα Μέι στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που προηγήθηκε της συζήτησης στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωθυπουργός ελπίζει ότι την ύστατη ώρα οι Βρυξέλλες θα της δώσουν τις διαβεβαιώσεις για την προσωρινή διάρκεια του backstop, δηλαδή της εγγύησης των ανοιχτών συνόρων στην Ιρλανδία. Αν δεν γίνει μια τέτοια παρέμβαση έως την Τρίτη η πλειοψηφία των βουλευτών θα καταψηφίσει τη συμφωνία στην πρώτη ψηφοφορία. Η δεύτερη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για την 12η Φεβρουαρίου με την κυβέρνηση έτοιμη να επαναλαμβάνει τη συζήτηση έως ότου εξασφαλίσει το ποθητό αποτέλεσμα: την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Το σχέδιο των συνεχών ψηφοφοριών επιχειρούν να σταματήσουν βουλευτές και των δύο πλευρών του Κοινοβουλίου με τροπολογία που μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής.

«Συμφωνία ή άτακτη αποχώρηση»

Στο μεταξύ την Τρίτη η κυβέρνηση υπέστη ήττα μετά την αποδοχή τροπολογίας από την πλειοψηφία των βουλευτών, η οποία απαγορεύει την επιβολή έκτακτων φόρων σε περίπτωση άτακτης αποχώρησης. Πρόκειται περισσότερο για κίνηση ισχύος παρά ουσίας. Η κυβέρνηση διαθέτει τα νομικά μέσα να επιβάλλει μονομερώς αλλαγή της φορολογίας, αποφαίνονται οι ειδικοί. Ωστόσο είναι ασύνηθες για οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγνοήσει αποφάσεις της Βουλής, εξ ου και η απόφαση διακομματικής ομάδας βουλευτών να αποτρέψει με κάθε μέσο την άναρχη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντιγκτον δήλωσε στο BBC ότι οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να συναινέσουν σε επαναδιαπραγμάτευση, του τμήματος της συμφωνίας που αναφέρεται στο backstop. «Έχουν κάνει αρκετές παραχωρήσεις, όπως και η πλευρά μας μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων. Είτε θα αποδεχτούμε τη συμφωνία με επιπλέον διαβεβαιώσεις ή θα πάμε για άτακτη αποχώρηση. Μέση λύση δεν υπάρχει» τόνισε ο κ. Λίντινγκτον.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης