Μία κυβέρνηση από δέκα γυναίκες για να σταματήσει το Brexit, είναι η εντυπωσιακή πρόταση που διετύπωσε η βουλευτής των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας, που φιλοδοξεί να αναθερμάνει τον ενθουσιασμό στο φιλοευρωπαΐκό στρατόπεδο απέναντι στα σχέδια της συντηρητικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον. Κι ενώ, όταν ξανανοίξει η Βουλή, η εργατική αντιπολίτευση θα καταθέσει πρόταση μομφής.

Η πρόταση μομφής είναι δυνατόν να περάσει, καθώς στην παρούσα Βουλή η κυβέρνηση Τζόνσον διαθέτει μία ασταθή πλειοψηφία μόλις μίας έδρας. Σε αυτήν την περίπτωση, κι όπως αφήνει να διαρρεύσει η Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον θα αρνηθεί να παραιτηθεί αμέσως και παρελκυστικά θα επιδιώξει να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών μετά τις 31 Οκτωβρίου, που έχει ορισθεί η έξοδος από την ΕΕ, ώστε να έχει μεσολαβήσει το Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις εναλλακτική υπάρχει: μετά την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο έχει δύο εβδομάδες διορία για να διερευνήσει εάν υφίστανται αντικειμενικές δυνατότητες για να σχηματισθεί μία νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Στη θεωρία, μέσα στο διάστημα αυτό μπορεί να σχηματισθεί και μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αποτροπή του Brexit, με συνεργασία των Εργατικών, των Σκωτσέζων εθνικιστών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, συν ορισμένους «αντάρτες» από το Συντηρητικό Κόμμα. Προς ώρας όμως οι παρατάξεις αυτές δεν φαίνονται ικανές να συμφωνήσουν προγραμματικά, ώστε να σχηματίσουν μία τέτοια κυβέρνηση.

Το κύριο σημείο διαφωνίας τους είναι ως προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα αναλάβει να διευθύνει μία τέτοια πολυκομματική κυβέρνηση, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την φυλάσσει για τον εαυτό του.

Η πρόταση όμως της Λούκας φιλοδοξεί να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό: πρωθυπουργός θα γίνει η ίδια, με μία κυβέρνηση που θα έχει μόνον γυναικεία παρουσία. Από την Έμιλι Θόρνμπερι, τρίτη τη τάξει στην ηγεσία των Εργατικών, την ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουΐνσον, έως την πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζεον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια ένα τέτοιο σχήμα από καινούργιες «Εκκλησιάζουσες», στη χώρα του Σαίξπηρ μπορεί να ηχεί σαν «Όνειρο Καλοκαιρινής Νυκτός». Εάν όμως, παρ’ελπίδα, πραγματωθεί τότε θα είναι η πρώτη γυναικεία κυβέρνηση στον κόσμο και μπορεί να αποτελέσει και ένα παράδειγμα και για πολλές άλλες χώρες.

Πηγή: La Repubblica, AΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης