Βρετανοί μηχανικοί πληροφορικής εργάστηκαν όλη τη νύκτα για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών των υπηρεσιών υγείας μετά το πλήγμα από τον ιό «ransomware» που υποχρέωσε δεκάδες νοσοκομεία να ματαιώσουν χειρουργικές επεμβάσεις και ιατρικές επισκέψεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Γουάλας.

Εκμεταλλευόμενος τεχνικές παρακολούθησης που θεωρείται ότι αναπτύχθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο ιός που ονομάζεται «WannaCry» “παρέλυσε” περισσότερους από 200.000 υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο ζητώντας λύτρα για να τους ξεκλειδώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS) συνεργάστηκαν με τους ειδικούς του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας (NCSC), που υπάγεται στην υπηρεσία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της Βρετανίας GCHQ, για να επιδιορθώσουν τα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής η κυβερνοεπίθεση, πρόσθεσε ο Γουάλας.

“Εργάζονταν, το γνωρίζω, σχεδόν όλη τη νύκτα για να διασφαλίσουν ότι εγκαταστάθηκε το λογισμικό ασφαλείας ώστε να καταστεί εφικτό να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους λειτουργία οι υπηρεσίες του NHS”, είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο Γουάλας διέψευσε ότι η πλημμελής χρηματοδότηση του βρετανικού ΕΣΥ–ένα βασικό επιχείρημα των αντιπολιτευόμενων Εργατικών ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου–ενδεχομένως να άφησε εκτεθειμένες σε τέτοιες επιθέσεις τις υπηρεσίες υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 48 από τα 248 συμβούλια νοσοκομείων (τα θεσμικά όργανα που διοικούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα) στην Αγγλία επλήγησαν από την επίθεση της Παρασκευής.

Η Βρετανία σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με περίπου 120 δισ λίρες το υπουργείο Υγείας το 2017, σύμφωνα με την δεξαμενή σκέψης King’s Fund.

Το NHS δηλώνει ότι απασχολεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, γεγονός που το καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο μαζί με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, την αμερικανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Walmart και τον κινεζικό στρατό.

Ο Γουάλας είπε ότι η κυβέρνηση υπέγραφε στο παρελθόν συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής για όλο το NHS αλλά ότι αυτό καταργήθηκε το 2007 και πλέον την λειτουργία τους ανέλαβαν τα δοικητικά όργανα του κάθε νοσοκομείου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Europol: Η κατάσταση με τις κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι έχει σταθεροποιηθεί

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης