Βρετανία: Μεγάλη άνοδος της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα social media

Βρετανία: Μεγάλη άνοδος της εγκληματικότητας που συνδέεται με τα social media
Εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας - της τάξεως του 780% μέσα σε τέσσερα χρόνια - η οποία εκτιμάται ότι σχετίζεται με τη δραστηριότητα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, διαπιστώνουν οι βρετανικές Αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο ήταν μικρής έκτασης το 2008, έχει λάβει δυσθεώρητες διαστάσεις με 4.908 περιπτώσεις περιστατικών που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία, τη στιγμή που το 2008 υπήρχαν μόλις 556. Ένα από τα προβλήματα της βρετανικής αστυνομίας όσον αφορά στον χειρισμό της νέας αυτής τάσης είναι η εξακρίβωση των περιπτώσεων που πραγματικά πρόκειται για εγκλήματα που σχετίζονται με τα social media, έτσι ώστε να μην τίθεται άδικα στο στόχαστρο το θέμα περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο αστυνομικός διευθυντής Άντι Τρότερ ανέφερε σχετικά ότι πρόκειται για έναν «καινούριο κόσμο για όλους» και ότι «θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε σημείο κάθε τμήμα να χρειάζεται μία εξειδικευμένη μονάδα για το Twitter». Επεσήμανε ακόμη πως είναι καθήκον των αστυνομικών να διερευνούν ποιες περιπτώσεις εγκυμονούν πραγματικά κινδύνους και ποιες είναι απλώς περιπτώσεις παρενόχλησης. Τα πιο κοινά αδικήματα αφορούν σε απειλητικά ή χυδαία μηνύματα, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις απειλών φόνου, σεξουαλικών αδικημάτων, προσέγγισης ανηλίκων, ρατσιστικής αντιμετώπισης και απάτης. Επίσης, έχουν υπάρξει και πολλές περιπτώσεις βίαιων επιθέσεων στον «πραγματικό κόσμο», οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από αλληλεπίδραση-επικοινωνία στα social media.

Μέσα στο 2012 απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον 653 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 4.908 περιπτώσεις καταγγελιών. Συγκριτικά, το 2008, από τις 556 αναφορές απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 46 άτομα.

Όπως συμπλήρωσε ωστόσο ο Τρότερ, κάποια από τα αδικήματα θα είχαν διαπραχθεί ούτως ή άλλως, με ή χωρίς την ύπαρξη των social media - και αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία οφείλει να σεβαστεί την ελευθερία του λόγου και δεν μπορεί να απαντά σε κάθε έκκληση που σχετίζεται με τα social media, ειδικά από τη στιγμή που οι online κοινότητες διαθέτουν «καλές» δυνατότητες αυτορρύθμισης όσον αφορά στην «απλώς» μη αποδεκτή συμπεριφορά. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεχωρίζουμε αυτήν τη συμπεριφορά από αυτήν που απαιτεί αστυνομική επέμβαση».

Η βρετανική εισαγγελία, από την πλευρά της, εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο χειρισμός των περιπτώσεων ατόμων που δημοσιεύουν προσβλητικά μηνύματα στο Facebook και το Twitter.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 15:10