Με τους Τόριδες (Συντηρητικοί) πρώτο κόμμα, που ξεπέρασαν όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι Εργατικοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι των χτεσινών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εφτά ώρες μετά την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων, το BBC, περιορίζεται ακόμη στα exit-polls, που δίνουν 316 έδρες στο κόμμα του πρωθυπουργού Ντέηβιντ Κάμερον (9 περισσότερες από το 2010) που ωστόσο δεν αρκούν για την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τίτλος του BBC είναι πως Ο Κάμερον βρίσκεται «καθ΄οδόν για την πρωθυπουργία».

Οι Εργατικοί –σύμφωνα πάντα με τα exit-polls παίρνουν 239 έδρες, έχοντα χάσει 19. Οι φήμες έλεγαν ότι ο ηγέτης τους Έντ Μίλιμπαντ, αναμένεται να παραιτηθεί.

Πάντως, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών Yvette Cooper, δήλωσε προβληματισμένη από τα exit-polls και κάλεσε τους ψηφοφόρους του κόμματος να περιμένουν την ανακοίνωση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός, είναι πάντως, ότι οι Εργατικοί χάνουν όλες τις έδρες στην Σκοτία, (κάποτε ήταν προπύργιο του κόμματος), τις οποίες κερδίζουν οι σκοτσέζοι εθνικιστές.

Οι Φιλελεύθεροι δημοκράτες, είναι επίσης χαμένοι, που φαίνεται να συγκεντρώνουν μόλις δέκα έδρες. Κάτι που σημαίνει ότι μαζί με τους Συντηρητικούς οριακά πιάνουν τις 326 που απαιτεί η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης