Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων στην Αγγλία από το 2016 θα είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν μικροτσίπ στα κατοικίδιά τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Τα μικροτσίπ θα περιέχουν τα στοιχεία των ιδιοκτητών και όσοι δεν συμμορφώνονται θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους έως 500 στερλίνων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 100.000 σκύλοι εγκαταλείπονται από τα αφεντικά τους ή χάνονται, κάτι που κοστίζει 57 εκατ. στερλίνες στους φορολογούμενους και τις φιλοζωικές οργανώσεις. Οι Αρχές ευελπιστούν ότι το νέο μέτρο θα βοηθήσει όσους χάνουν τα ζώα τους να τα ξαναβρούν, ενώ θα συμβάλει και στο να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν ΠάτερσονΤα μικροτσίπ έχουν μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και τοποθετούνται κάτω από το δέρμα του σκύλου ανάμεσα στις ωμοπλάτες τους. Περίπου το 60% των 8 εκατομμυρίων σκυλιών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη μικροτσίπ, κάτι που από τον Απρίλιο του 2016 θα γίνει υποχρεωτικό. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει επίσης να καταχωρούν σε μία από τις αναγνωρισμένες βάσεις δεδομένων οποιαδήποτε αλλαγή αφορά στο ζωάκι τους, σε περίπτωση που δώσουν ή πουλήσουν τον σκύλο τους για παράδειγμα.

«Είναι ντροπή που σε ένα έθνος φιλόζωων χιλιάδες σκυλιά περιπλανώνται στους δρόμους ή βρίσκονται σε κυνοτροφεία, επειδή δεν μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους. Είμαι αποφασισμένος να βάλω ένα τέλος σε αυτό, καθώς και να κάνω κάτι για να μειωθεί η πίεση στις οργανώσεις και τις τοπικές Αρχές που αναζητούν νέα στέγη για τους σκύλους αυτούς» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον.

«Η τοποθέτηση μικροτσίπ είναι μία απλή λύση που προσφέρει ηρεμία στους ιδιοκτήτες. Διευκολύνει τον εντοπισμό του κατοικίδιού τους, αν χαθεί ή κλαπεί» πρόσθεσε. Η τοποθέτησή του από κτηνίατρο κοστίζει από 20 ως 30 στερλίνες, ωστόσο κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις προσφέρουν την υπηρεσία δωρεάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης