Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια πιθανόν να εκτέθηκαν στον φονικό νευροτοξικό παράγοντα μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου του Ρώσου πρώην κατασκόπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ενώ η «Sun» έγραψε την Κυριακή ότι ο σύντροφος της Γιούλια είναι Ρώσος κατάσκοπος των μυστικών υπηρεσιών και ότι η ίδια είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα.

Oι Σκριπάλ εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεσή τους στον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στο Σάλσμπερι της Βρετανίας πριν από δύο εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανικός δημοσιογραφικός οργανισμός ABC News μετέδωσε ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν δηλώσει πως η φύση της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε είναι πλέον σαφής, ήταν «σε μορφή σκόνης». Μετέδωσε επίσης ότι Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επίθεση υποστηρίζοντας ότι οι Σκριπάλ πιθανόν να εκτέθηκαν στην ουσία μέσω του συστήματος εξαερισμού του αυτοκινήτου μάρκας BMW του πρώην κατασκόπου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που η αντιτρομοκρατική μονάδα της βρετανικής αστυνομίας επανέλαβε την έκκλησή της προς όποιον τυχόν να είδε την κόκκινη BMW 320D του Σκριπάλ με αριθμό πινακίδας HD09 WAO στο Σάλσμπερι το πρωί της 4ης Μαρτίου.

Ο Νιλ Μπασού, ένας βοηθός επιτρόπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, δήλωσε: «Μαθαίνουμε περισσότερα για τις κινήσεις του Σεργκέι και της Γιούλια αλλά θα πρέπει να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για τις ακριβείς κινήσεις τους το πρωί του περιστατικού». Η Σκότλαντ Γιαρντ πάντως δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ABC μετέδωσε εξάλλου ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών έχουν αναφέρει πως έως και 38 άνθρωποι στο Σάλσμπερι έχουν επηρεαστεί από τον νευροτοξικό παράγοντα, αλλά ότι εξακολουθούν να αξιολογούνται οι πλήρεις επιπτώσεις της ουσίας και πιθανόν να υπάρξουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν επηρεαστεί.

Πηγή: The Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης