Βρετανία: Ο διπλωμάτης Τιμ Μπάροου διορίστηκε πρεσβευτής της ΕΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017, 22:32
Βρετανία: Ο διπλωμάτης Τιμ Μπάροου διορίστηκε πρεσβευτής της ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέθεσε σήμερα στον Τιμ Μπάροου καθήκοντα πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προκατόχου του, ο οποίος αποχώρησε φέρνοντας στο φως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Λονδίνο στο ζήτημα του Brexit.

Ο Μπάροου, διευθυντής πολιτικών υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών, διετέλεσε πρεσβευτής στη Μόσχα το διάστημα από το 2011 μέχρι και το 2015 και γνωρίζει πολύ καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς υπηρέτησε σε διπλωματικές θέσεις στις Βρυξέλλες δύο φορές.

Ο ίδιος τόνισε ότι τον «τιμά» ο διορισμός του, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο προκάτοχός του Άιβαν Ρότζερς παραιτήθηκε πριν από ένα 24ωρο, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας δριμεία κριτική στην έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι ενόψει του Brexit.

Διορισθείς στην θέση το 2013, ο Άιβαν Ρότζερς εξέθεσε τους λόγους της παραίτησής του σε ένα μακροσκελές μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες προς τους συνεργάτες του στο γραφείο που εκπροσωπεί την Βρετανία στην ΕΕ και κατήγγειλε την έλλειψη «σοβαρής εμπειρίας» της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του Brexit χαιρέτισαν με ενθουσιασμό την αποχώρηση του Ρότζερς ζητώντας να διοριστεί σε αυτήν την θέση ένας διπλωμάτης θετικότερα διακείμενος έναντι της εξόδου από την ΕΕ.

Ωστόσο, η επιλογή του Μπάροου, ενός βετεράνου διπλωμάτη με εμπειρία 30 ετών, ενδεχομένως θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ορισμένους από τους υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς θα ήθελαν να δουν ένα πρόσωπο γνωστό για τις ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.

«Είναι καλό που ο Τιμ Μπάροου αντικαθιστά τον Άιβαν Ρότζερς. Πρόκειται για έναν ειδικό σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και της Ρωσίας), (ένα πρόσωπο) που θα σεβαστούν οι κυβερνήσεις τους και οι θεσμοί» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε από την πλευρά του ο Τσαρλς Γκραντ, διευθυντής του ινστιτούτου μελετών Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017, 22:32