Η Βρετανία θα μπορούσε να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

Μετά την έναρξη του κυβερνητικού προγράμματος Σπίτια για την Ουκρανία το σαββατοκύριακο, ο Τζάβιντ δήλωσε ότι αυτοί που φτάνουν στην Βρετανία θα λαμβάνουν όλη την υποστήριξη που χρειάζονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε από τον υπουργό Υγείας την ώρα που η τελευταία αξιολόγηση από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.

Ο Τζάβιντ υπερασπίστηκε την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, η οποία επέμεινε ότι χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι ασφαλείας στους πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία για να προληφθεί η διείσδυση Ρώσων κατασκόπων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο Ανοιξιάτικο Φόρουμ των Συντηρητικών στο Μπλάκπουλ το σαββατοκύριακο, η Πατέλ σημείωσε ότι είναι “αφελής” η υπόθεση ότι μόνο και μόνο επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι που φτάνουν στη Βρετανία είναι γυναίκες και παιδιά, δεν μπορεί να βρίσκονται μεταξύ αυτών πράκτορες του Κρεμλίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζάβιντ σημείωσε ότι μολονότι οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι “αναλογικοί”, η επίθεση του Σάλσμπερι το 2018 με νευροτοξικό παράγοντα υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση.

«Είδαμε στη χώρα μας ότι Ρώσοι πράκτορες ήρθαν εδώ με έναν φονικό νευροτοξικό παράγοντα, ένα χημικό όπλο, και το χρησιμοποίησαν στο Σάλσμπερι. Ξέρουμε ότι αυτό σκότωσε ανθρώπους και η Ρωσία ευθύνεται ευθέως γι’ αυτό», δήλωσε στο Sky News, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου είναι σωστό να υπάρχουν κάποια επίπεδα ελέγχων ασφαλείας.

Ο Τζάβιντ σημείωσε ότι η Βρετανία έχει ήδη εκδώσει 9.500 θεωρήσεις εισόδου (βίζα) στους Ουκρανούς με οικογενειακούς δεσμούς στη Βρετανία, ενώ 150.000 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν πρόσφυγες μέσω του προγράμματος Σπίτια για την Ουκρανία.

«Είμαι ευχαριστημένος που υποστηρίζουμε την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορούμε, είτε πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, είτε για ανθρωπιστική βοήθεια, είτε όντως παρέχοντας καταφύγιο σε αυτούς που εγκαταλείπουν την Ουκρανία», σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό LBC.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης