Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο νέος διάδοχος του θρόνου, αφότου ο πατέρας του έγινε βασιλιάς, έχει αυξήσει τις βασιλικές του υποχρεώσεις, καθώς ο αδελφός του Χάρι και ο θείος του Άντριου απαρνήθηκαν βασιλικούς τίτλους για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

Ο Ουίλιαμ μεγάλωσε με έντονη την συναίσθηση των μελλοντικών του υποχρεώσεων με την περίοδο της βασιλείας του Καρόλου να είναι αναπόφευκτα συντομότερη σε σχέση με εκείνη της μητέρας του Ελισάβετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς ο νέος βασιλιάς γερνάει, ο Ουίλιαμ θα έχει πολύ πιο έντονη δημόσια παρουσία προετοιμαζόμενος για τον μετέπειτα ρόλο του ως βασιλιάς, όπως λέει ο Ρόμπερτ Χαζέλ, καθηγητής στο University College London.

«Ο Ουίλιαμ θα χρειαστεί να επωμιστεί μεγαλύτερο βάρος, επομένως δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει ένα όλο και αυξανόμενο μερίδιο βασιλικών ευθυνών», όπως είπε στο AFP ο Χαζέλ.

Ο 40χρονος Ουίλιαμ έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσει την ιδιωτική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναλαμβάνοντας πολιτικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και ασχολούμενος με τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει με την σύζυγό του Κάθριν, ρόλοι που έχουν αποδειχτεί δημοφιλείς για τον λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζευγάρι, γνωστό ως δούκας και δούκισσα του Καίμπριτζ, μετά τον θάνατο της βασίλισσας ονομάζεται πλέον δούκας και δούκισσα της Κορνουάλης.

Είναι αμφότεροι ακτιβιστές για την ψυχική υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος επιδεικνύοντας ένα πιο σύγχρονο προφίλ σε σχέση με το κατεστημένο.

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα είναι καλή ομάδα και εξαιρετικοί στο μέλλον ως βασιλιάς και βασίλισσα», λέει ο βασιλικός συγγραφέας Φιλ Ντάμπιερ.

«Γεννημένος για βασιλιάς»

Από τότε που γεννήθηκε, στις 21 Ιουνίου του 1982, ο Ουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ προοριζόταν για βασιλιάς.

Ο Χάρι—ο «εφεδρικός» του «διαδόχου» του Ουίλιαμ—γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Ωστόσο και τα δύο αδέλφια είχαν την ίδια αντιμετώπιση ως προς την εκπαίδευσή τους—αρχικά νταντάδες και έπειτα σε οικοτροφείο από την ηλικία των οκτώ ετών.

Ήταν μόλις δέκα ετών όταν χώρισαν οι γονείς του, κάτι που οδήγησε στο διαζύγιό τους το 1996 και 15 ετών όταν η μητέρα του Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1997.

Η εικόνα των δύο αγοριών στην κηδεία της μητέρας τους να περπατούν με σκυμμένο το κεφάλι στους δρόμους του Λονδίνου ακολουθώντας το φέρετρό της έχει μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη.

Τα αδέλφια μιλούσαν πάντα ζεστά για την μητέρα τους και σε μικρότερη ηλικία ο Ουίλιαμ με τα ξανθά μαλλιά του έμοιαζε εκπληκτικά σε εκείνη.

Ο Ουίλιαμ έχει περιγράψει μια σκηνή με την μητέρα τους να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητο την πρώτη ημέρα του σχολείου και να τραγουδάει την επιτυχία της Τίνα Τέρνερ “(Simply) The Best” για να τους φτιάξει την διάθεση.

Την είχε επίσης υπερασπιστεί όταν μια έρευνα το 2021 διαπίστωσε ότι το BBC την είχε εξαπατήσει για να συμφωνήσει στην τηλεοπτική συνέντευξη-κόλαφο του 1995, κατά την οποία είχε αποκαλύψει ότι είχε εξωσυζυγική σχέση.

Δεν είχε επίσης διστάσει να απαντήσει ευθέως σε ερώτηση σχετικά με τις αιτιάσεις του αδελφού του Χάρι για ρατσιστική συμπεριφορά των Ανακτόρων. «Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση ρατσιστική οικογένεια», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Μουσική και ποδόσφαιρο

Ο Ουίλιαμ δεν έχει ακόμη απαντήσει δημοσίως στον ισχυρισμό του Χάρι ότι ο αδελφός του και ο πατέρας τους είναι «εγκλωβισμένοι» στις παραδόσεις.

Αλλά είναι σαφές ότι αρέσκεται να εμφανίζεται ως κάποιος που θα διασφαλίσει την μελλοντική επιβίωση της μοναρχίας.

Έχει δώσει λιγοστές εκ βαθέων συνεντεύξεις και μαζί με την σύζυγό του, ερασιτέχνη φωτογράφο, έχουν προσπαθήσει να ελέγξουν το αφήγημά τους μέσω των social media.

Η χριστουγεννιάτικη οικογενειακή κάρτα το 2021 έδειχνε το ζευγάρι σε μια χαλαρή πόζα στο ύπαιθρο, στην Ιορδανία, να ακουμπάει το χέρι ο ένας στο γόνατο του άλλου.

Έχει αναφερθεί στα ετερόκλητα γούστα του στη μουσική—από το αγγλικό συγκρότημα Coldplay ως το αυστραλιανό της hard rock AC/DC.

Παρότι φοίτησε στο κολλέγιο της ελίτ Eton, έγινε οπαδός της Aston Villa, επιλέγοντας τον ποδοσφαιρικό αυτό όμιλο του Μπέρμιγχαμ, γιατί «ήθελα να είμαι οπαδός μιας ομάδας στη μέση της βαθμολογίας γιατί έτσι θα μπορώ να απολαμβάνω περισσότερες στιγμές εναλλαγής συναισθημάτων».

Το 2006 έγινε πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ένωσης και παρακολουθεί συχνά τους αγώνες της αγγλικής ομάδας αλλά ταυτόχρονα ασχολείται και με πιο «ευγενή» αθλήματα όπως πόλο με άλογα και κυνήγι της πάπιας.

Ο Ουίλιαμ και η τότε Κέιτ Μίντλετον γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο της Σκωτίας St Andrews και η σχέση τους ξεκίνησε όταν εκείνος την πρόσεξε στη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας του πανεπιστημίου στην οποία εκείνη συμμετείχε. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2011.

Ο Ουίλιαμ έγινε πιλότος ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου παρέμεινε για τρία χρόνια ζώντας σε μια αγροικία της επαρχιακής βορειοδυτικής Ουαλίας με την Κέιτ και το πρώτο τους παιδί, τον Τζορτζ.

Αναβαθμίστηκε το προφίλ του

Η οικογένεια έπειτα μετακόμισε στο Νόρφολκ της ανατολικής Αγγλίας, όπου ο Ουίλιαμ ανέλαβε ρόλο ως πιλότος ιπτάμενου ασθενοφόρου το 2015. Όπως ο ίδιος έχει πει, από τον ρόλο αυτό βίωσε κάποιες τραυματικές εμπειρίες προσπαθώντας να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονταν «στο κατώφλι του θανάτου».

Το 2017 ο Ουίλιαμ άφησε την δουλειά του για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα βασιλικά του καθήκοντα μεταξύ Λονδίνου και Νόρφολκ, στην βασιλική εξοχική κατοικία του Σάντριγχαμ.

Στη διάρκεια του λοκντάουν λόγω της πανδημίας, ο Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι μαζί με την Κέιτ είχαν αναλάβει τις σχολικές υποχρεώσεις των δύο μεγαλύτερων παιδιών τους, του Τζορτζ και της Σάρλοτ, και τα βοηθούσαν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν με τα μαθηματικά.

Από τότε που η υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ άρχισε να φθίνει ο ρόλος του Ουίλιαμ ενισχύθηκε: ο αδελφός του Χάρι παραιτήθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα και ο θείος τους πρίγκιπας Άντριου έχασε τα προνόμιά του λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης στις ΗΠΑ.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ 

Όλοι οι τίτλοι που φέρουν τη βασιλική σφραγίδα περνούν από το Her Majesty στο His Majesty, στην Αυτού Μεγαλειότητα δηλαδή, όπως His Majesty’s government για την κυβέρνηση του Λονδίνου, αλλά και για τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, που μετονομάζονται σε His Majesty’s Ship (HMS) από Her Majesty’s Ship.

Ακόμη και οι ανώτεροι δικηγόροι – γνωστοί ως Queen’s Counsel (QC) εδώ και 70 χρόνια – θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο επίθεμα του τίτλου τους, το King’s Counsel (KC).

Πριγκιπικούς τίτλους μπορούν να διεκδικήσουν τα παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, Άρτσι και Λίλιμπετ, καθώς μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β.

Σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ το 1917 ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ σημαίνει πως τόσο ο Άρτσι όσο και η Λίλιμπετ του πρίγκιπα Χάρι μπορούν να χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους. Συγκεκριμένα, ο κανόνας αναφέρει πως τα παιδιά ενός γιου βασιλιά έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται Αυτού Εξοχότητες. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης της η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι είχαν υποστηρίξει στην Όπρα Γουίνφρεϊ ότι η βασιλική οικογένεια αρνήθηκε να δώσει στον Άρτσι τον τίτλο του πρίγκιπα λόγω της φυλής του.

Η ίδια είχε τονίσει πως δεν έχει καμία προσκόλληση στους τίτλους, αλλά η ανησυχία της έγκειται στην ασφάλεια των παιδιών της. 

Ωστόσο, η βασιλική οικογένεια είχε δηλώσει πως όταν γεννήθηκε ο Άρτσι Χάρι και Μέγκαν αποφάσισαν να λέγεται «Κύριος Άρτσι Μαουντμπάτεν – Γουίνδσορ» και όχι λόρδος ή δούκας, όπως είχε προταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το 2021 κυκλοφόρησε η φήμη πως ο Κάρολος θα προσπαθήσει να μειώσει τον αριθμό των μελών της βασιλικής οικογένειας όταν αναλάβει τα ηνία. 

Ωστόσο, ο μόνος τρόπος να το πετύχει αυτό είναι με βασιλικό διάταγμα, μέχρι τότε Άρτσι και Λίλιμπετ παραμένουν πρίγκιπες. 

Τόσο ο Χάρι όσο και η Μέγκαν σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τους τίτλους ευγενείας τους όταν μετοίκησαν στις ΗΠΑ.

ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΡΧΗ

Στη Βρετανία ο βασιλιάς έχει κυρίως τελετουργικό ρόλο και δεν αναμένεται από αυτόν να παρεμβαίνει στις πολιτικές υποθέσεις. Ωστόσο ως αρχηγός του κράτους διατηρεί ορισμένες συνταγματικές εξουσίες.

  • Ρόλος στο Κοινοβούλιο 

Το κοινοβούλιο είναι η ανώτατη νομοθετική αρχή στη Βρετανία και περιλαμβάνει τη Βουλή των Κοινοτήτων, τη Βουλή των Λόρδων και το Στέμμα -άλλος όρος για την μοναρχία.

Το Στέμμα είναι η πιο παλιά συνιστώσα του βρετανικού συστήματος διακυβέρνησης, αλλά οι εξουσίες του έχουν εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου και σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικές.

  • Διορισμός κυβέρνησης 

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών, ο μονάρχης καλεί τον αρχηγό του κόμματος που κέρδισε τις περισσότερες έδρες βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων να αναλάβει την πρωθυπουργία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

  • Έναρξη κοινοβουλευτικής περιόδου ή διάλυση του κοινοβουλίου 

Ο μονάρχης κηρύσσει την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου κάθε χρόνο σε μια τελετή γεμάτη παραδόσεις, που ονομάζεται η Ομιλία του Θρόνου, και προχωράει στην ανάγνωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες.

Αυτό το μεγάλο ετήσιο γεγονός αρχίζει εν γένει με την άφιξη του μονάρχη στο Ουέστμινστερ, με πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα εισέρχεται στην Βουλή των Λόρδων.

Ο αξιωματούχος του κοινοβουλίου που είναι γνωστός ως “Black Rod” πηγαίνει τότε να καλέσει τους βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου αυτοί του κλείνουν συμβολικά την πόρτα στο πρόσωπο, σε μια ένδειξη ανεξαρτησίας από τη μοναρχία.

Το Στέμμα διαλύει με την ίδια επισημότητα το κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών.

  • Βασιλική έγκριση 

Όταν ένα σχέδιο νόμου εγκρίνεται από την Βουλή των Κοινοτήτων και την Βουλή των Λόρδων, αυτό επιδίδεται στον μονάρχη για να επικυρωθεί και να αποκτήσει την ισχύ νόμου.

Αν και ο βασιλιάς μπορεί να αρνηθεί να επικυρώσει ένα νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για μια τυπική διαδικασία.

Ο τελευταίος μονάρχης που αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή του ήταν η βασίλισσα Άννα, το 1708.

  • Εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό 

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ δεχόταν τους πρωθυπουργούς μία φορά την εβδομάδα, σε μια ακρόαση κατά τη διάρκεια της οποίας αυτοί την ενημέρωναν για τα σχέδιά τους και τις ανησυχίες τους. Η συνάντηση αυτή γινόταν όλο και περισσότερο μέσω τηλεδιάσκεψης προς το τέλος της βασιλείας της.

“Μου λένε τι συμβαίνει ή αν έχουν προβλήματα, και μερικές φορές μπορώ επίσης να τους βοηθήσω με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”, δήλωνε η εκλιπούσα βασίλισσα σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε το 1992, σημειώνοντας ότι “αυτοί γνωρίζουν ότι μπορώ να είμαι αμερόληπτη”.

  • Αξιώματα 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να διορίσει Λόρδους στο κοινοβούλιο, αλλά η εξουσία αυτή ασκείται μόνον βάσει της γνώμης των υπουργών της κυβέρνησης.

Ο βασιλιάς απονέμει επίσης προσωπικά τον τίτλο του ιππότη, τιμώντας αυτούς που είχαν σημαντική συμβολή στην βρετανική κοινωνία, σε όλους τους τομείς.

Η κυβέρνηση παραδίδει στον μονάρχη κάθε χρόνο κατάλογο με τους υποψηφίους προς έγκριση για δημόσιες τιμές.

  • Συνταγματικές κρίσεις 

Ο μονάρχης έχει την εξουσία να ασκήσει τα βασιλικά του προνόμια “σε περίπτωση σοβαρής συνταγματικής κρίσης”- τότε εξουσιοδοτείται να διαφωνήσει με την γνώμη των υπουργών, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην σύγχρονη εποχή.

  • Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας 

Ως κεφαλή της Εκκλησίας της Αγγλίας, ο βασιλιάς έχει την εξουσία να διορίζει επισκόπους και αρχιεπισκόπους, αλλά ακόμη και σε αυτό, αυτή του η εξουσία ασκείται σύμφωνα με τη γνώμη εκκλησιαστικής επιτροπής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης